Articole recente
Afla distanta pe care urmeaza sa o parcurgi, dar si ce poti vedea pe drum!
Forum: Topicuri Noi
- In ce locuri din tara va propuneti sa mergeti in 2017? 30-01-2017
- Vacanta mea de iarna 30-01-2017
- Partiile din Romania 30-01-2017
- Bucovina, colt de rai 30-01-2017
Top Obiective
Sarmale de porc cu afumatura
Sarmale de porc in foi de varza murata, cu slanina, soric si os afumat. ...
Bilete de Avion
1 vot
din
In mai, Sambra Oilor abate zeci de mii de turisti catre nordul tarii
Duminica, 6 mai 2012, are loc cel mai important eveniment etno-folcloric din nordul tarii - Sambra Oilor, desfasurat pe dealul de la Huta Certeze, la granita dintre judetele Satu Mare si Maramures. Cunoscuta si ca Ruptul Sterpelor si avand drept cadru de desfasurare una dintre cele mai frumoase zone din Romania, care traieste inca autentic, din propriile traditii si frumuseti arhitecturale si geografice, Sambra Oilor marcheaza inceputul sezonului pastoral pe meleagurile nordice. Reprezinta o serbare campeneasca legata de aceasta ocupatie traditionala, ce se desfasoara anual in luna mai si simbolizeaza venirea primaverii si plecarea turmelor catre pasunile de la munte.
Masurisul
Mai intai se aleg stanele, bacii si pacurarii (vrajnicerii), se separa mioarele sterpe de cele cu lapte, se mulg oile si se masoara laptele cu instrumente speciale, crestandu-se pe raboj partea fiecaruia. Pe baza acestui semn se calculeaza apoi cantitatea de branza cuvenita sambrasilor in toamna, la spargerea stanii. Sambra Oilor este o sarbatoare care inseamna un exemplu de comportament al unei societati sanatoase, iar masurisul este parte din momentul esential cand oamenii isi predau ciobanilor oile. Acesta reprezinta o activitate exclusiv masculina, femeile participand doar la partea spectaculara a obiceiului: la pranz si la dant.
Magie, picnic, cetera si dans la Sambra Oilor
Dupa masuris si inainte de a urca pe munte, sunt efectuate o serie de acte de magie pastoreasca: sfintitul stanei cu primul lapte, afumatul oilor cu coji de oua rosii, stropirea oilor si a stapanilor cu apa sfintita pentru purificare, scaldatul in apa curata a paraielor de munte, spalatul cu roua plantelor, prepararea unor alimente rituale sau pronuntarea de formule magice. Apoi femeile vin grupuri-grupuri cu desagii de sambra (cosurile) pline de colaci, palinca, sarmale si miel umplut, asezandu-le pe iarba, pe sterguri puse una langa alta, formand o masa campeneasca pe doua siruri. Dupa pranz, urmeaza dansul, la care participa toti sambrasii, acompaniati de ceterasi.
Anul acesta, iubitorii obiceiurilor, portului si a cantecului popular sunt asteptati pe dealul de la Huta Certeze-Moiseni incepand cu ora 11.00, cand are loc deschiderea oficiala a evenimentului. Sambra Oilor este organizata de Consiliul Judetean Satu Mare, Institutia Prefectului, Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale, Directia pentru Cultura si Patrimoniu National a judetului Satu Mare, Primaria si Consiliul Local Certeze, Primaria si Consiliul Local Negresti Oas, respectiv Casa de Cultura Negresti Oas. Primaria si Consiliul Local Negresti-Oas isi aduc aportul la aceasta sarbatoare si prin organizarea in preziua Sambrei a Colocviului de etnografie, in colaborare cu Muzeul Tarii Oasului.
Andreea Milici
Etichete: Sapanta obiceiuri Sarbatori traditionale Maramures
"In mai, Sambra Oilor abate zeci de mii de turisti catre nordul tarii" citeste si:
-
Povestea Iepurasului
14 Aprilie 2017 -
La pas prin inima Sibiului, cel mai mare ansamblu urban medieval din Romania
07 Feb 2017 -
Istoria zbuciumata a celor mai faimoase piese din tezaurul romanesc: Closca cu puii de aur
02 Septembrie 2016 -
Incursiune in lumea subterana: Pestera Popovat
12 August 2016 -
"Pita Cetatii" - painea cu sapte colturi care promoveaza Alba Iulia
30 Mai 2016 -
Inca o mocanita din Transilvania si-a reluat traseul
20 Mai 2016 -
Cetatea Deva, Castelul Corvinilor si cetatea dacica Sarmizegetusa Regia, incluse in circuitele turistice destinate turistilor straini
21 Noiembrie 2016
Fii primul care comenteaza asta.