Articole recente
Afla distanta pe care urmeaza sa o parcurgi, dar si ce poti vedea pe drum!
Forum: Topicuri Noi
- In ce locuri din tara va propuneti sa mergeti in 2017? 30-01-2017
- Vacanta mea de iarna 30-01-2017
- Partiile din Romania 30-01-2017
- Bucovina, colt de rai 30-01-2017
Top Obiective
Supa de dovlecei ca la Bihor
Supa de dovlecei cu orez, dreasa cu smantana si presarata cu marar verde. ...
Bilete de Avion
8 voturi
din
Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul: Ce (nu) ai voie sa faci in aceasta zi
Biserica ortodoxa praznuieste in fiecare an la 29 august Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul. Aceasta este ultima sarbatoare mare a anului bisericesc, care se incheie la 31 august, pe 1 septembrie incepand unul nou.
Considerat Inaintemergatorul Domnului, Sfantul Ioan Botezatorul este ultimul mare profet al Vechiului Testament, dar si cel care a facut trecerea spre perioada Noului Testament. Nascut in cetatea Orini, in familia preotului Zaharia, cu sase luni inaintea nasterii lui Iisus, Ioan Botezatorul vesteste venirea in lume a Mantuitorului.
Retras in pustiu, unde a dus o viata de aspre nevointe, pana in momentul in care a primit porunca sa inceapa sa predice, Sfantul Ioan ajunge in temnita lui Irod, regele Iudeei, pentru ca mustrase traiul nelegiuit al acestuia cu Irodiada, cumnata sa. La un ospat prilejuit de sarbatorirea zilei sale de nastere, regele a taiat capul Sfantului Ioan Botezatorul, la cererea Salomeei, fiica Irodiadei, in schimbul unui dans. De atunci, dupa traditia Bisericii, Capul Sfantului Ioan Botezatorul a fost de trei ori pierdut si de trei ori aflat.
Ziua de 29 august este una de post aspru. Traditia populara interzice mancarea fructelor si legumelor a caror forma aminteste de cea a capului: pepene, varza, mere, pere, capatani de usturoi, sau a celor care contin cruce in interior. In trecut, oamenii care savarsisera omoruri sau alte pacate grave, ca sa fie iertati, tineau un post foarte aspru, numit "de la cruce pana la cruce", netrecut in calendarul ortodox si care tinea pana in 14 septembrie, de Inaltarea Sfintei Cruci.
Obiceiuri si traditii
La fel ca alte multe sarbatori bisericesti, si aceasta este inconjurata de mai multe obiceiuri si traditii care sunt respectate in fiecare an. Iata cateva dintre acestea:
- nu se bea vin rosu si nu se mananca legume si fructe rosii, care amintesc de sangele varsat la Taierea Capului;
- unii mananca numai struguri sau ajuneaza;
- oamenii impart mere, pere, castraveti;
- in aceasta zi nu se taie nimic cu cutitul, ci totul se rupe cu mana;
- nu se mananca varza;
- din aceasta zi incepe frigul toamnei, asa cum fiecare om este cuprins de frisoane cand afla felul in care a fost sa moara Sfantul Ioan Botezatorul.
Considerat Inaintemergatorul Domnului, Sfantul Ioan Botezatorul este ultimul mare profet al Vechiului Testament, dar si cel care a facut trecerea spre perioada Noului Testament. Nascut in cetatea Orini, in familia preotului Zaharia, cu sase luni inaintea nasterii lui Iisus, Ioan Botezatorul vesteste venirea in lume a Mantuitorului.
Retras in pustiu, unde a dus o viata de aspre nevointe, pana in momentul in care a primit porunca sa inceapa sa predice, Sfantul Ioan ajunge in temnita lui Irod, regele Iudeei, pentru ca mustrase traiul nelegiuit al acestuia cu Irodiada, cumnata sa. La un ospat prilejuit de sarbatorirea zilei sale de nastere, regele a taiat capul Sfantului Ioan Botezatorul, la cererea Salomeei, fiica Irodiadei, in schimbul unui dans. De atunci, dupa traditia Bisericii, Capul Sfantului Ioan Botezatorul a fost de trei ori pierdut si de trei ori aflat.
Ziua de 29 august este una de post aspru. Traditia populara interzice mancarea fructelor si legumelor a caror forma aminteste de cea a capului: pepene, varza, mere, pere, capatani de usturoi, sau a celor care contin cruce in interior. In trecut, oamenii care savarsisera omoruri sau alte pacate grave, ca sa fie iertati, tineau un post foarte aspru, numit "de la cruce pana la cruce", netrecut in calendarul ortodox si care tinea pana in 14 septembrie, de Inaltarea Sfintei Cruci.
Obiceiuri si traditii
La fel ca alte multe sarbatori bisericesti, si aceasta este inconjurata de mai multe obiceiuri si traditii care sunt respectate in fiecare an. Iata cateva dintre acestea:
- nu se bea vin rosu si nu se mananca legume si fructe rosii, care amintesc de sangele varsat la Taierea Capului;
- unii mananca numai struguri sau ajuneaza;
- oamenii impart mere, pere, castraveti;
- in aceasta zi nu se taie nimic cu cutitul, ci totul se rupe cu mana;
- nu se mananca varza;
- din aceasta zi incepe frigul toamnei, asa cum fiecare om este cuprins de frisoane cand afla felul in care a fost sa moara Sfantul Ioan Botezatorul.
Etichete: Taierea Capului Sfantul Ioan Botezatorul obiceiuri traditii
"Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul: Ce (nu) ai voie sa faci in aceasta zi" citeste si:
-
Distractie maxima in acest weekend la Festivalul Usturoiului din Pasul Tihuta
29 Iulie 2016 -
Campanie turistica inedita: descopera Oradea cu 10 lei
12 August 2016 -
Incursiune in lumea subterana: Pestera Popovat
12 August 2016 -
Orasul Sarii isi recastiga gloria de altadata: investitie de 8,4 milioane de euro in statiunea balneo-climaterica Ocna Mures
23 Feb 2017 -
Distractie la strand in plina iarna
25 Ianuarie 2017 -
La Sfantu Gheorghe, luna mai debuteaza cu Festivalul kurtoskolacs-ului
28 Aprilie 2016 -
Novacul afumat din Tara Barsei, al patrulea produs traditional romanesc protejat la nivel european
07 Aprilie 2017
Fii primul care comenteaza asta.