7,297 oferte
3,178 obiective

Alege un Judet

Obiective

Calculeaza Ruta

Afla distanta pe care urmeaza sa o parcurgi, dar si ce poti vedea pe drum!

   Calculeaza   

Horoscopul zilei

Horoscopul zilei zodia Berbec Horoscopul zilei zodia Taur Horoscopul zilei zodia Gemeni
Horoscopul zilei zodia Rac Horoscopul zilei zodia Leu Horoscopul zilei zodia Fecioara
Horoscopul zilei zodia Balanta Horoscopul zilei zodia Scorpion Horoscopul zilei zodia Sagetator
Horoscopul zilei zodia Capricorn Horoscopul zilei zodia Varsator Horoscopul zilei zodia Pesti
Placinta cu dovleac

Placinta cu dovleac

Placinta cu dovleac, pe cat de simpla, pe atat de savuroasa, este pe gustul oricui, numarandu-se printre cele mai populare si indragite retete romanesti. ...

Bilete de Avion





Pasageri (max. 9):
Adulti (>18 ani)
Tineri (12-18 ani)
Copii (2-12 ani)
Infanti (<2 ani)
9.9/10 din 8 voturi

Cetatea Fagarasului, de la resedinta princiara la lagar pentru romi si inchisoare politica! (VIDEO)

Cetatea Fagarasului, de la resedinta princiara la lagar pentru romi si inchisoare politica! (VIDEO)

Undeva in judetul Brasov se afla si astazi o contructie pe cat de impresionanta, pe atat de incarcata cu evenimente negative. Este vorba despre Cetatea Fagarasului, o constructie ridicata intre secolele XIV-XVII, care a servit pe rand ca adapost, resedinta princiara, lagar de concentrare si inchisoare politica. In prezent, Cetatea adaposteste un muzeu.

Cetatea Fagarasului este situata pe strada Mihai Viteazul nr. 1 din municipiul Fagaras, judetul Brasov. Din punct de vedere arhitectural, foritifcatia apartine stilului renascentist, iar primele etape ale constructiei poarta amprenta goticului transilvanean.

Adapostul lui Mihai Viteazul

Incepand cu anul 1526, timp de 15 ani, cetatea a fost condusa de voievodul Transilvaniei, Stefan Mailath. Domnia sa este incheiata atunci cand a fost capturat si aruncat in inchisoare de catre Mustafa Pasa.

In anul 1599, Mihai Vitezul intra in cetate si, pentru o perioada de timp, se adaposteste aici. Ulterior, cetatea devine resedinta a principilor transilvaneni.

Lagar pentru romi si prizonieri

Timp de patru ani, Cetatea Fagarasului a functionat ca lagar de concentrare pentru romii vagabonzi. Se intampla intre anii 1914 si 1918, acesta fiind printre primele roluri negative atribuite acestui monument.

Un an mai tarziu, in 1919, Cetatea a fost transformata in lagar pentru prizonierii romani reveniti din Rusia. Acest rol a fost mentinuat timp de mai bine de un an.

Inchisoare politica

Intre anii 1948 si 1960, intreaga Cetate din Fagaras a fost transformata in inchisoare pentru detinutii politici din perioada comunista. Aceasta reprezinta una dintre cele mai sumbre perioade din istoria cetatii.

Timp de 12 ani, intre zidurile fortificatiei si-au pierdut viata numerosi detinuti. Cei care au supravietuit nu au scapat de chinurile detentiei.

In 1960, cetatea a intrat intr-un amplu proiect de restaurare, iar in prezent adaposteste Muzeul Tarii Fagarasului "Valeriu Literat" si Biblioteca Municipala.

Cetatea Fagarasului este considerata simbolul tinutului si unul dintre cele mai importante monumente de pe teritoriul tarii.


Etichete: Brasov muzeu Cetatea Fagarasului inchisoare politica resedinta princiara romi

"Cetatea Fagarasului, de la resedinta princiara la lagar pentru romi si inchisoare politica! (VIDEO)" citeste si:
+ adauga comentariu pentru Cetatea Fagarasului, de la resedinta princiara la lagar pentru romi si inchisoare politica! (VIDEO) COMENTARII (0):

Fii primul care comenteaza asta.


Nume utilizator:
Email utilizator:
Titlu comentariu:
Mesaj:

0 caractere :: Numar maxim de caractere 6000
Introduceti codul de securitate din imagine

Adauga comentariu

* Comentariile care contin limbaj vulgar nu vor fi publicate.


Cazare Romania