SkyTrip

Unic in lume: Muntele de Sare din Slanic Prahova si legendele Grotei Miresei

Romania este o tara plina de obiective turistice unice si fascinante care atrag anual milioane de vizitatori. Fie ca vorbim despre zona litoralului, fie despre cea montana, tara noastra nu duce deloc lipsa de atractii pentru turistii romani si mai ales pentru cei de peste hotare. De la pesteri nesfarsite la chei si stanci cu forme deosebite, de la peisaje naturale la orase medievale pline de castele si legende faimoase, Romania este gata oricand sa-si intampine oaspetii cu locuri si clipe de neuitat. Skytrip.ro va prezinta obiectivele romanesti de neratat. 

Cea mai mare salina din Europa, Slanic Prahova, ramane una dintre cele mai importante statiuni balneoclimaterice din Romania. Este situata intre vaile Prahovei si Teleajenului, la o altitudine de 400 m. 

Printre atractiile sale se numara Baia Baicului, Salina Unirea si Muntele de Sare, unic in lume, cu faimoasa Grota Miresiei. Aceasta din urma isi trage numele dintr-o intamplare tragica si atrage lunar zeci de turisti.  

Muntele de Sare, monument al naturii 

Muntele de Sare  a fost si este in continuare modelat de apa ploilor in sare. Formarea sa nu are cauze exclusiv natural. In jurul anului 1800, aici au existat 6 ocne de sare care ulterior s-au prabusit, iar ca urmare a fenomenelor naturale (eroziune, cutremure, alunecari de teren) s-au desavarsit formele actuale de relief. 

Muntele de Sare a fost declarat rezervatie naturala geologica si geomorfologica prin 1954. Dupa 1970, in acest complex a fost deschisa vizitatorilor Salina Unirea. 

Povestea miresei de la Slanic 

Muntele de Sare cuprinde un alt obiectiv cel putin la fel de faimos. Grota Miresei, formata in jurul anului 1915, prin prabusirea unei mine de sare. 

Numele acestui obiectiv se trage dintr-o intamplare tragica, petrecuta in preajma formarii grotei. O tanara mireasa a fugit atunci la Muntele de Sare si s-a aruncat in gol, pentru ca parintii ar fi obligat-o sa se casatoreasca cu un barbat pe care nu il iubea. Tanara nu a supravietuit impactului, iar localnicii au numit de atunci locul Grota Miresei. 

O alta legenda spune ca apa sarata aflata la baza grotei ar fi lacrimile unei printese ramase fara printul ei.