SkyTrip

Un Craciun la Saschiz, destinatia preferata din Romania a printului Charles

Saschiz, localitatea muresana cu loc de cinste in patrimoniul UNESCO, situata la cativa kilometri de Sighisoara, este una dintre destinatiile preferate ale Printului Charles si poate fi o alegere excelenta pentru petrecerea Craciunului. Pana la finalul secolului al XIII-lea, Saschizul era ocupat in special de secui, insa, treptat locul acestora a fost luat de sasi.

In trecut, aceasta rivaliza cu Sighisoara, capitala sasilor din Transilvania. Acum, se numara printre locurile care odata vizitate, vor dainui in mintea ta pentru multa vreme. Ulite inguste, case vechi sasesti, multe dintre ele incluse in patrimoniul UNESCO, vestigii istorice, bunatati naturale, traditie, toate acestea dau savoare zonei.

Istoria acestor meleaguri incepe in 1305, cand locul era vestit pentru numeroasele bresle - ale cizmarilor, tamplarilor, olarilor fiind printre cele mai apreciate. Faima sa din prezent este, de fapt, o urmare a unui trecut bogat, care a lasat multe urme pe care merita sa calci.

Biserica Evanghelica, construita la finalul secolului al-XV-lea de catre colonistii sasi din localitate impresioneaza prin frumusetea expresiva a proportiilor si prin adaptarea riguroasa a elementelor de fortificare la formele unui lacas de cult.Langa aceasta se afla Turnul cu ceas, una dintre cele mai frumoase constructii medievale din Transilvania.

Cetatea taraneasca vegheaza de pe un deal din apropierea satului. Ridicata cu un secol inaintea bisericii, cu scopul de a proteja locuitorii de aici si din sase comune alaturate de invazii, aceasta are 6 bastioane si esta inconjurata de ziduri de pana la 9 metri inaltime. In interiorul sau se afla o capela, azi in ruine, si o fantana cu adancimea de 65 de metri despre care se spune ca ar face legatura, printr-un tunel subteran cu centrul comunei.

In momentul de fata, Saschizul se scalda in nostalgia ultimelor familii de sasi, faima adusa de vizitele printului Charles, dar si de mierea de brad sau de menta, compoturile si dulceturile facute de sasoaice din rubarba.

Diana Petrut

Sursa poza: http://danaborcea.blogspot.com