SkyTrip

Ultima comoara naturala a Europei, caii salbatici din padurea Letea, direct la abator

Rezervatia Biosferei Delta Dunarii poseda un fenomen unic: ultimii 2500 de cai salbatici din Europa, pe care strainii fac eforturi sa ii prezerveze, in timp ce localii i-au introdus intr-un program via abator.

Caii salbatici, refugiati in mare parte in Grindul Letea, mai precis aria strict protejata din Padurea Letea, reprezinta principalul conflict zonal. Administratia Rezervatiei Delta Dunarii si Directiei Silvice Tulcea ii considera un pericol pentru echilibrul dinamic al ecosistemelor in care acestia habiteaza.

Pe de alta parte, Vier Pfoten, Asociatia pentru protectia animalelor care are grija ca populatia de cai salbatici din Delta sa supravietuiasca, furnizand sute de tone de furaje, este de alta parere.

Vier Pfoten subliniaza faptul ca in realitate, acesti cai sunt un element esential al ecosistemului natural al rezervatiei, constituind un tot unitar si marcand o interdependenta cu mediul pe care il populeaza.

Autoritatile locale, care percep animalele ca fiind o amenintare a zonei protejate din Delta Dunarii, au fost de acord sa amane planul de a ucide caii, daca Asociatia Vier Pfoten se angajeaza intr-un program de control al reproducerii. Astfel, o echipa de experti si veterinari vor supune armasarii salbatici unor operatii de sterilizare si vor trata animalele bolnave.