SkyTrip

Turnul Pompierilor, straja orasului

Pe la 1903-1904, acoperisurile cladirilor din Satu Mare erau din lemn, iar in cazul unui incendiu pericolul ca acesta sa se propage la casele din jur era foarte mare. Era bun un turn inalt, din varful caruia sa se fi putut cuprinde cu ochii, intregul oras.

Atunci, proiectantul Ferencz Dittler si constructorul Lajos Vajnai au pus in practica o idee: cea de a construi un turn, cu mult peste inaltimea celorlalte cladiri, din varful caruia focul sa poata fi vazut foarte repede, iar echipa de interventie sa coboare in mare viteza, pe scarile montate chiar pe peretele turnului.

Turnul Pompierilor din Satu Mare are o inaltime totala de 47 m si o inaltime cursiva de 34 m, iar accesul pana la platforma balconului circular se face printr-o scara metalica in spirala. Platforma balconului circular perimetral este realizata sub forma de planseu de lemn sustinut de traverse metalice si este prevazuta cu o balustrada de protectie din fier forjat.

Cupola decorativa este realizata din lemn iar invelitoarea din tabla de cupru. In varful cupolei este montata o veche stema a orasului.

Intrarea in turn se face printr-un portal cu fronton triunghiular, avand deasupra trei casete formate din patru baghete de piatra cioplita, in care se aflau trei texte cu privire la anul ridicarii turnului si contextul in care a fost realizat.

Trecut in rezerva, Turnul Pompierilor si-a incheiat misiunea de strajer al orasului, devenind obiectiv turistic.

Atractie deosebita, atat pentru turisti cat si pentru localnici, veteran in orasul vechi, Turnul Pompierilor ii asteapta pe cei care doresc sa vada panorama municipiului Satu Mare in fiecare zi, mai putin luni si duminica.

Larisa Bracea