SkyTrip

Timisoara Capitala Culturala Europeana va fi promovata si printr-un traseu gastro-cultural banatean

In anul 2021, Timisoara va fi Capitala Culturala Europeana, iar Consiliul Judetean Timis isi propune atragerea unui numar cat mai mare de turisti si prin promovarea unor trasee gastro-culturale bazate pe paleta foarte atragatoare a multiculturalitatii din Banat, pe traditiile si obiectivele cele mai reprezentative pentru fiecare comunitate, anunta Agerpres. Se considera ca aceasta multiculturalitate este brandul cel mai valoros al Timisoarei si al judetului, iar turismul poate fi promovat pe anumite trasee organizate in functie de diferite etnii. Primul pas va fi editarea unei brosuri care sa cuprinda traseele gastro-culturale din Banat si obiective precum biserici, monumente, cimitire ale evreilor, sinagogi etc., dar si evenimentele legate de viata acestor grupuri etnice.

In judetul Timis traiesc aproape treizeci de etnii, astfel ca destinatiile sunt numeroase. La Dudestii Noi sunt aromani, la Jimbolia svabi, la Sanmartinu Maghiar unguri, la Sanmartinu Sarbesc si Dinias sunt comunitati mari de sarbi, la Dudestii Vechi, Vinga si Brestea de bulgari. Mai intalnim slovaci, ucrainieni si evrei, care mai sunt foarte putini, la Timisoara, dar au "bucataria curata" (kosher). Apoi, oamenii de afaceri straini si-au dezvoltat in ultimii ani comunitati puternice la Timisoara, unde traiesc cateva mii de italieni, mai sunt francezi, chinezi, orientali. Toate aceste etnii au traditii culinare proprii, care spun, fiecare in parte, cate o poveste despre locul respectiv si populatia care le-a pastrat, despre specificitate, dar si diversitate, despre imbinarea atator arome si gusturi diferite intr-un tot unitar - un mozaic gastro-cultural fascinant.

De la binecunoscutele sarmalele banatene, care trebuie sa aiba neaparat afumatura si sa fie atat de mari incat "sa nu incapa una pe gura oalei de lut" (mai ingusta in partea de sus) si ciorba de burta de vita de la Giuvaz, cea de perisoare de la Gottlob sau cea de potroace de pe aceeasi ulita, pana la supa nemteasca de vin ori fasirtul (chiftele) svabesc, gulasul unguresc si sarbesc ori tochitura de sub Cetatea ostenilor lui Mihai Viteazul, de la Jdioara - toate se vor afla in brosura turismului gastro-cultural al ADPT Timis, constituind o modalitate pe cat de inedita, pe atat de apetisanta de promovare turistica si care vrea sa arate lumii ca, cel putin in materie de oferte gastronomice, tot Banatu-i fruncea!