SkyTrip

Statiunea Poiana Marului si comoara dacica ramasa nedescoperita

Apartine de Comuna Zavoi, judetul Caras Severin. Se afla la o distanta de aproximativ 25 km de Otelul Rosu, intr-un cadru natural presarat cu paduri de conifere, animat de Muntele Mic, Nedeia si Varful Pietrii.Poiana Marului. O localitate care-ti incanta privirea si-ti aduce relaxare prin aerul curat, ambianta sanatoasa, pastrate atat de bine, in ciuda trecerii timpului.

La inceputuri, prin aceste locuri se afla doar o casa de padurar, iar mai tarziu, una cate una, s-au ivit si alte case - de vanatori, pescari si in ultimul timp, cele de agrement, fiind declarata in anul 1936 statiune turistica; dupa Al Doilea Razboi Mondial ajunge iar in posesia titlului de statiune climaterica recunoscuta pentru calitatile factorilor naturali si aerul tare de munte. Numai ajuns in statiune, nu poti sa nu ramai impresionat de maretia muntilor Retezat si Tarcu, de unde pornesc mai multe trasee montante: unul prin Saua Iepii, intre Masivul Bloju si Baicu, spre Gura Apei; altul prin Valea Sucului, spre culmile Cuntu si Tarcu; mai departe pe valea paraului Scorila, spre Muntele Mic si cate si mai cate, multe si placute. In apropiere se gaseste si padurea de molid pe turba Sucu-Olteanu, arie protejata unde poti admira plante ca angelica, papucul doamnei sau smardarul, Lacul Marul, iar din categoria obiective religioase, Schitul Poiana Marului.

Se pare ca in aceasta zona, legendele abunda precum frumusetile. O parte dintre ele sunt despre faptul ca viata religioasa a dacilor era legata de munte si maretia acestor inaltimi, altele despre numele locuitorilor satelor de pe-aici – gugulanii. Cea mai interesanta legenda, insa, este despre comoara lui Scorilo: ciobanii spun ca undeva in centrul stancii lui Scorilo se gaseste o pestera unde este ascunsa o comoara. Daca te bate gandul sa mergi in cautarea ei, sa stii ca asta ar trebui sa se intample in ziua solstitiului de vara, 21 iunie. Ea se afla la o distanta de 40 de m de la poale si 40 de m de la culme, locul fiind marcat de prima raza de soare care-si trimite lumina peste creasta numita Buza Nedeii si cade pe mijlocul peretelui, la rasaritul soarelui, in ziua cu pricina.

Asadar, Poiana Marului, pe langa faptul ca are toate ingredientele necesare pentru a o alege ca si loc de vacanta, mai adaposteste si sansa de a gasi o comoara in adancuri infundata.

Diana Petrut

Sursa poza: https://picasaweb.google.com/