SkyTrip

Salcami japonezi seculari, in curtea bisericii "Adormirea Maicii Domnului"

Romania este o tara plina de obiective turistice unice si fascinante care atrag anual milioane de vizitatori. Fie ca vorbim despre zona litoralului, fie despre cea montana, tara noastra nu duce deloc lipsa de atractii pentru turistii romani si mai ales pentru cei de peste hotare. De la pesteri nesfarsite la chei si stanci cu forme deosebite, de la peisaje naturale la orase medievale pline de castele si legende faimoase, Romania este gata oricand sa-si intampine oaspetii cu locuri si clipe de neuitat. Skytrip.ro va prezinta zilnic un obiectiv romanesc de neratat.

Biserica "Adormirea Maicii Domnului" din localitatea Maia, judetul Ialomita adaposteste in curte o specie de salcami seculari, monumente ale naturii. Salcamii japonezi (Sophora japonica) din Maia au aproape 150 de ani si au fost pusi sub regim de protectie in 2003, printr-o Hotarare de Consiliu Judetean. 

Salcamii japonezi sunt originari din Asia de Est si se cultiva in unele zone in scop ornamental. Inaltimea acestora poate atinge 20 m, iar deosebirea fata de salcamul obisnuit se face dupa mai multe criterii. In primul rand, ramurile sunt lipsite de spini, iar frunzele si florile sunt mai mici decat cele de salcam obisnuit. 

Infloresc in august 

Florile, frumos mirositoare, sunt de culoare alb-galbuie sau alb-verzuie, mai ales cand sunt in faza de boboci. Fructele au forma unor pastai de 5 - 7,5 cm si prezinta strangulatii intre seminte, spre deosebire de salcamul obisnuit, care are pastaile uscate.  

Salcamii japonezi au coroana rotunda si deasa, scoarta netedea, la inceput verde-inchis si mai apoi cenusie-galbuie. De regula aceasta specie infloreste in lunile iulie-august. 

Salcamii seculari din Maia 

Exemplarele din curtea bisericii din Maia sunt speciale prin varsta si locul in care au fost plantate. Arborii au fost plantati in anul 1862, lucru care apare inscriptionat pe tablitele informative montate pe acestia, in incinta bisericii "Adormirea Maicii Domnului". Anul viitor, acestia vor implini 150 de ani.


Biserica dateaza din anul 1778 si a fost refacuta in 1862, dupa moartea lui Barbu Catargi. Cea care s-a ocupat de refacere a fost sotia acestuia, Ecaterina Virginia Catargi. In curtea bisericii se afla si astazi osemintele lui Barbu Catargi.  

Biserica se afla pe vechile domenii si in apropierea conacului boieresc (astazi fiind conservat numai subsolul, protejat cu un strat vegetal) ce apartineau familiei lui Barbu Catargi.