7,297 oferte
3,178 obiective

Alege un Judet

Obiective

Calculeaza Ruta

Afla distanta pe care urmeaza sa o parcurgi, dar si ce poti vedea pe drum!

   Calculeaza   

Horoscopul zilei

Horoscopul zilei zodia Berbec Horoscopul zilei zodia Taur Horoscopul zilei zodia Gemeni
Horoscopul zilei zodia Rac Horoscopul zilei zodia Leu Horoscopul zilei zodia Fecioara
Horoscopul zilei zodia Balanta Horoscopul zilei zodia Scorpion Horoscopul zilei zodia Sagetator
Horoscopul zilei zodia Capricorn Horoscopul zilei zodia Varsator Horoscopul zilei zodia Pesti
Bors transilvanean cu lascute

Bors transilvanean cu lascute

Bors cu ciolan afumat si taitei de casa. ...

Bilete de Avion





Pasageri (max. 9):
Adulti (>18 ani)
Tineri (12-18 ani)
Copii (2-12 ani)
Infanti (<2 ani)
10.0/10 din 1 vot

Povestea aurului dacic, intr-o expozitie deschisa la Sarmizegetusa Regia

Povestea aurului dacic, intr-o expozitie deschisa la Sarmizegetusa Regia

Incepand din aceasta luna, turistii care viziteaza cetatea Sarmizegetusa Regia au posibilitatea sa afle povestea aurului dacic din Muntii Orastiei vizitand expozitia deschisa la sediul administratiei monumentului UNESCO, situat pe drumul care duce de la Costesti spre fosta capitala a Daciei, in localitatea Gradistea de Munte. Pe mai multe panouri si in vitrinele expozitiei este prezentata o istorie in imagini si obiecte descoperite la Sarmizegetusa Regia, incepand cu semnificatia capitalei Daciei si cu prima descoperire a unui tezaur dacic din aur la 1543, si incheindu-se cu efectele braconajului arheologic din perioada 1990-2000. "Este o poveste care nu a mai fost spusa pana acum, chiar daca in expozitii au mai fost prezentate artefacte recuperate de statul roman, dar acestea au fost separate. Niciodata nu s-a spus povestea lor de la inceput, de la parasirea Daciei de catre romani, cand s-au carat 135 de tone de aur si 330 de tone de argint", a declarat administratorul sitului arheologic Sarmizegetusa Regia, Vladimir Brilinsky, conform agerpres.ro.

Sunt expuse o reproducere macheta ce explica modul in care dacii exploatau aurul aluvionar - asa numita poveste a lanii de aur, si o diorama ce surprinde felul in care au fost ascunse in pamant o parte din vestitele bratari dacice din aur, mai exact o groapa sapata in stanca, in care bratarile au fost depuse intentionat. Nu in ultimul rand, turistii pot admira o replica a matritei din bronz ce a fost descoperita in urma cu trei ani la Sarmizegetusa Regia si despre care specialistii au afirmat ca are o importanta istorica deosebita, aratand felul cosmopolit in care traiau oamenii in capitala Daciei: "Ultima descoperire, matrita din bronz, aduce o alta lumina, mai favorabila, asupra civilizatiei dacice. Nu mai vorbim acum despre dacii incaltati in opinci, ca de niste tarani, ci despre niste oameni care isi permiteau sa bata bijuterii de o valoare inestimabila. Isi permiteau sa traiasca in lux si sa aiba contacte comerciale cu cele mai inalte civilizatii ale antichitatii", a precizat administratorul sitului.

Amplasata la altitudinea de 1.200 m si inclusa astazi pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO, Sarmisegetusa Regia a fost centrul strategic al sistemului defensiv din Muntii Orastiei, atingand apogeul in timpul domniei lui Decebal. Asezarea civila, care cuprindea locuinte, ateliere mestesugaresti, depozite, hambare, instalatii de captare si distribuire a apei potabile, ocupa zeci de terase artificiale, iar inventarul arheologic gasit la sit dovedeste ca societatea dacica avea un standard inalt de viata. Zona sacra, cu Calendarul Circular, este una dintre cele mai frumoase si interesante din aceasta parte a lumii. Expozitia "Sarmizegetusa Regia-inima aurului dacic" poate fi vazuta in fiecare zi a saptamanii de catre turistii care urca de la Costesti spre Sarmizegetusa Regia. Taxa de intrare la expozitie este 2 lei.
 



"Povestea aurului dacic, intr-o expozitie deschisa la Sarmizegetusa Regia" citeste si:
+ adauga comentariu pentru Povestea aurului dacic, intr-o expozitie deschisa la Sarmizegetusa Regia COMENTARII (0):

Fii primul care comenteaza asta.


Nume utilizator:
Email utilizator:
Titlu comentariu:
Mesaj:

0 caractere :: Numar maxim de caractere 6000
Introduceti codul de securitate din imagine

Adauga comentariu

* Comentariile care contin limbaj vulgar nu vor fi publicate.


Cazare Romania