SkyTrip

Pe Drumul Regal spre trei Urlatoare: Cascada feerica din Muntii Bucegi

Una dintre cele mai impresionante cascade din Romania este situata pe versantul estic al Muntilor Bucegi, pe paraul care izvoraste de la poalele Muntilor Jepi. Cu o inaltime de 15 metri, Cascada Urlatoarea atrage in fiecare an mii de turisti dornici sa se refugieze intr-un loc unde spectacolul neintrerupt al apei imbie la relaxare si delectare.

Denumirea cascadei vine de la zgomotul puternic pe care il scot apele aflate in cadere. O legenda locala spune insa ca vuietul cascadei ar fi de fapt plansul necontenit al unei pastorite care, speriata de dragostea a doi frati, s-ar fi aruncat de pe stanci.

Trei Urlatoare la pretul uneia

Pe langa principala cadere de apa, la cateva sute de metri mai sus se mai gasesc doua cascade mai mici, denumite Urlatoarea Mare si Urlatoarea Mica. Turistii ajung insa mai rar acolo, intrucat traseul nu este amenajat.

Cel mai usor drum spre Cascada Urlatoarea porneste de la telecabina Busteni si este marcat cu buline rosii. Parcurgerea traseului se face de regula in circa o ora si jumatate, insa se poate ajunge si la doua ore, in functie de anotimp si de numarul popasurilor.

Atentie la ursi!

Desi considerat usor de parcurs, drumul care porneste din Busteni nu este in totalitate lipsit de peripetii. Pe langa doua podete din lemn care pot da o senzatie de ameteala, pe traseu exista mai multe panouri care avertizeaza asupra prezentei ursilor in zona.

Avertizarea este intarita si de amprentele lasate in urma de animale. Cu toate acestea, nu au fost raportate prea multe incidente care sa implice ursi pe acel traseu.

Cunoscatorii muntelui le recomanda turistilor folosirea unui echipament adecvat, format din bocanci si pelerina de ploaie, intrucat traseul are cateva hopuri mici.

O alternativa Regala

Un alt traseu marcat catre Urlatoare porneste de la Poiana Tapului si a fost realizat de Regele Carol I. Acesta leaga Castelul Peles de Cascada Urlatoarea si este cunoscut sub numele de "Drumul Regal".

Conform localnicilor, Regina Maria poposea in apropiere de cascada in plimbarile ei calare, pentru a se odihni pe "Fotoliul Reginei", o piatra in forma de tron domnesc care s-ar afla in zona respectiva. Drumul catre acest monument nu este, insa, marcat, astfel ca doar cunoscatorii stiu sa ajunga acolo.

Ionut Vasilescu