SkyTrip

Obiecte de 5.000 ani vechime la Muzeul Aurului din Brad

Un punct de atractie deosebit pentru cei care calatoresc prin Muntii Apuseni este Colectia mineralogica din Brad, cunoscuta sub numele de "Muzeul Aurului". Situata pe strada Independentei nr. 3, municipiul Brad, judetul Hunedoara, aceasta a fost fondata in urma cu mai bine de 100 de ani. De atunci, s-au adunat peste 2.000 de exponate din diverse tari.  

Printre ele se remarca cele cu aur nativ, provenite din minele din Muntii Metaliferi, constituind din acest punct de vedere una din cele mai importante colectii din lume. 

De-a lungul timpului, colectia a fost vizitata de un mare numar de persoane. Marturie stau numeroasele impresii inscrise de acestia in registrele de vizitatori, cel mai vechi pastrat fiind din anul 1912. 

Obiecte de 5.000 ani vechime 

Colectia incepe prin prezentarea unor obiecte arheologice descoperite in zona Brad-Criscior care dovedesc existenta omului in urma cu 5.000 de ani si a unei activitati de extragere a aurului de 2000 de ani. Sunt expuse unelte si obiecte vechi folosite la extragerea si prelucrarea minereului aurifer, specifice ultimelor doua secole, precum si imagini fotografice sugestive privind aceste activitati. 

Majoritatea zacamintelor de aur din România se regasesc în muzeu cu exponate reprezentative pentru toate tipurile de mineralizatii. Zacamintele din zona Bradului sunt cel mai bine reprezentate, de aici provenind si cele mai spectaculoase forme. 

Se afla in renovare 

Muzeul de aur din Brad se afla in prezent intr-un program de reabilitare. Autoritatile spera ca institutia sa poata fi vizitata din nou la sfarsitul acestui an. 

La ora actuala, exteriorul cladirii este finalizat, astel ca mai trebuie terminate lucrarile de modernizare in interior.