SkyTrip

O aventura in sapte. Sapte Scari.

Fie ca esti in masina, in tren sau avion, daca te indrepti spre Brasov nu poti sa nu auzi zgomotul apei. Pe masura ce te apropii de Timisul de Jos, se aude duruitul apei din Canionul 7 Scari. Sunetul te impresoara din toate partile si vibratiile pietrei se transmit corpului.

Unde si cum s-a format Canionul 7 Scari

Masivul Piatra Mare de langa Brasov este un munte cu forme variate, de la varfuri semete la culmi domoale, de la rupturi de panta pana la versanti lini inierbati. In inima muntelui el ascunde bijuteria adancita de apa a Canionului 7 Scari, pe traseul turistic intre Dambul Morii si Varful Piatra Mare.

Canionul s-a format prin actiunea insistenta a apei Timisului care traverseaza centrul masivului Piatra Mare - Postavaru. Sectorul acesta de chei are denumirea de "7 Scari" de la cele sapte trepte, adica sapte cascade succesive, din care cea mai inalta are 35 m. Diferenta de nivel intre prima si ultima cascada este de 120 de metri.

Turismul in canionul 7 Scari

Traseul turistic strabate canionul in paralel cu firul de apa. Pentru a usura accesul turistilor, in canion s-au montat grinzi metalice care sustin scari metalice si punti de traversare. Din loc in loc lipseste cate o treapta, facand si mai palpitanta aventura vizitarii acestui canion.

La ape mari, viitura aduce bolovani si trunchiuri de copaci pe care ii ingramadeste la baza cascadelor, modificand morfologia canionului sau amenajarile existente. De aceea la inceput de sezon trebuie verificate cu mai multa atentie scarile si treptele.

Zgomotul apei este amplificat de peretii de stanca si devine asurzitor. De multe ori comunicarea intre membrii grupului de vizitatori este imposibila din cauza sunetului. Multi turisti ezita sa continue, dar isi iau inima in dinti si urca scarile fara sa priveasca in jos. Este cea mai puternica senzatie, aceea de a-ti invinge propriile limite si de a iesi deasupra, victorios in lupta cu sine.

Larisa Bracea