SkyTrip

Mituri cu zane si flacai, la Detunata Goala si Detunata Flocoasa

Romania este o tara plina de obiective turistice unice si fascinante care atrag anual milioane de vizitatori. Fie ca vorbim despre zona litoralului, fie despre cea montana, tara noastra nu duce deloc lipsa de atractii pentru turistii romani si mai ales pentru cei de peste hotare. De la pesteri nesfarsite la chei si stanci cu forme deosebite, de la peisaje naturale la orase medievale pline de castele si legende faimoase, Romania este gata oricand sa-si intampine oaspetii cu locuri si clipe de neuitat. Skytrip.ro va prezinta zilnic un obiectiv romanesc de neratat.

Detunata Goala si Detunata Flocoasa din comuna Bucium, judetul Alba, formeaza o faimoasa rezervatie naturala, remarcabila prin prezenta coloanelor de bazalt de forma prismatic-hexagonala. Obiectivul este inconjurat si de cateva legende privind formarea celor doua varfuri.

Detunata Flocoasa (1.258 m) isi datoreaza numele padurii de molid care o acopera, iar Detunata Goala (1.158 m), lipsita de padure, dezvaluie spectaculoasa fizionomie magmatica. Cele doua varfuri, relativ modeste ca altitudine, reprezinta puncte de mare atractie turistica.

Dragostea interzisa

In jurul celor doua Detunate s-au format mai multe mituri cu zane, flacai si urlete de ura. Una dintre legende spune ca, in vremuri indepartate, aici a locuit o ceata de uriasi, conducatorul lor fiind dusman inversunat al zanelor. Acesta avea un fiu care intr-o zi s-a ratacit in padure si, inserandu-se, s-a culcat la poalele unui brad.

La un moment dat, a observat o luminita care venea dintr-o poienita alaturata, unde o zana canta langa un foc. Baiatul s-a indragostit pe loc de zana si din acel moment au inceput sa se vada zi de zi fara stirea tatalui.

Intr-un tarziu, banuind ceva "necurat" la fiul sau, l-a urmarit descoperind povestea acestora. In locul unde se afla azi Detunata, cu un strigat de ura acesta ar fi strapuns cu lancea trupul zanei, insa in acelasi timp fiul sau l-a injunghiat. Se spune ca pamantul s-a deschis inghitind trupurile celor trei, iesind din adancuri flacari care s-au transformat in stana de piatra.

Strigatul tunetului

O alta legenda spune ca denumirea gruparii de stanci alcatuite din coloane de bazalt provine din faptul ca desprinderea unei pietre din masiv produce prin cadere un zgomot asemanator tunetului.

Cei care doresc sa ajunga la Detunata trebuie sa aleaga ca punct de pornire localitatea Bucium, din Muntii Metaliferi.