Articole recente

Afla distanta pe care urmeaza sa o parcurgi, dar si ce poti vedea pe drum!
Forum: Topicuri Noi
- In ce locuri din tara va propuneti sa mergeti in 2017? 30-01-2017
- Vacanta mea de iarna 30-01-2017
- Partiile din Romania 30-01-2017
- Bucovina, colt de rai 30-01-2017
Top Obiective
Bilete de Avion
8 voturi
din
Marghilomana - celebra cafea romaneasca
Dupa Primul Razboi Mondial, la Capsa, rafinatii aristocrati se delectau cu "un marghiloman", "doua marghilomanuri" sau "o marghilomana". Avand o intreaga istorie in spate, aceasta denumire care poate parea unora ciudata in zilele noastre, face referire la un tip de cafea considerat specialitate romaneasca. Cu o aroma deosebita, datorata unei retete pe masura, aceasta se fierbea in ibrice asezate pe nisip incalzit cu carbuni si se servea in cesti foarte mici, fara toarta, cunoscute sub numele de "filigeana".
Povestea spune ca Alexandru Marghiloman (1854-1925), om politic, jurist, lider conservator si unul dintre cei mai mari mosieri ai tarii, era un mare amator de cafea. Intr-o zi, cand se afla la vanatoare, a cerut sa i se faca una. Nefiind pregatit cu toate cele trebuincioase unei cafele, valetul a improvizat, punand, in loc de apa, coniac. Astfel s-a nascut "marghilomana". Intr-o alta versiune, aceasta cafea ar fi fost inventata de un birtas sau cafegiu pe nume Marghiloman, care, cu ocazia unei vizite a regelui Carol la Sulina, i-a preparat acestuia o cafea cu rom, fiindca apa proaspata, adusa pe atunci in butoaie de pe niste canale ale Dunarii in care era mai curata si mai limpede, nu sosise inca la cafenea. Regele a remarcat gustul cafelei si a dorit sa cunoasca persoana care a preparat-o, denumind cafeaua dupa numele birtasului.
"Marghilomana" este, de fapt, o cafea turceasca, fiarta cu rom sau coniac. Astazi, exista mai multe feluri de a prepara aceasta cafea, nelipsita din toate fiind una dintre cele doua licori. Daca vreti sa stiti cum se prepara, va spunem noi: la foc mic, se pun la fiert intr-un ibric 100 ml de coniac si doua lingurite de zahar. Cand amestecul da in clocot, se adauga si trei lingurite de cafea. Se trage ibricul, se acopera si, dupa circa 2-3 minute, cand cafeaua cade la fund, licoarea rezultata se pune intr-o ceasca. Un alt mod de preparare consta intr-o ceasca cu apa, care se pune la fiert, tot in ibric, cu o lingurita de zahar. Cand apa da in clocot, se adauga romul si cafeaua. Se serveste fierbinte, cu un trabuc fin.
Savoarea si aburii ei aromati va vor purta, cu siguranta, in vremurile de demult, la Hanul lui Manuc, in "Sala Domneasca", unde aveau loc baluri mascate si serate mondene, la care se serveau platouri cu peste sau cu felii de friptura rece de mistret, insotite de vin alb sec si vin negru, iar cafeaua Marghiloman era la mare cinste.
Andreea Milici
Povestea spune ca Alexandru Marghiloman (1854-1925), om politic, jurist, lider conservator si unul dintre cei mai mari mosieri ai tarii, era un mare amator de cafea. Intr-o zi, cand se afla la vanatoare, a cerut sa i se faca una. Nefiind pregatit cu toate cele trebuincioase unei cafele, valetul a improvizat, punand, in loc de apa, coniac. Astfel s-a nascut "marghilomana". Intr-o alta versiune, aceasta cafea ar fi fost inventata de un birtas sau cafegiu pe nume Marghiloman, care, cu ocazia unei vizite a regelui Carol la Sulina, i-a preparat acestuia o cafea cu rom, fiindca apa proaspata, adusa pe atunci in butoaie de pe niste canale ale Dunarii in care era mai curata si mai limpede, nu sosise inca la cafenea. Regele a remarcat gustul cafelei si a dorit sa cunoasca persoana care a preparat-o, denumind cafeaua dupa numele birtasului.
"Marghilomana" este, de fapt, o cafea turceasca, fiarta cu rom sau coniac. Astazi, exista mai multe feluri de a prepara aceasta cafea, nelipsita din toate fiind una dintre cele doua licori. Daca vreti sa stiti cum se prepara, va spunem noi: la foc mic, se pun la fiert intr-un ibric 100 ml de coniac si doua lingurite de zahar. Cand amestecul da in clocot, se adauga si trei lingurite de cafea. Se trage ibricul, se acopera si, dupa circa 2-3 minute, cand cafeaua cade la fund, licoarea rezultata se pune intr-o ceasca. Un alt mod de preparare consta intr-o ceasca cu apa, care se pune la fiert, tot in ibric, cu o lingurita de zahar. Cand apa da in clocot, se adauga romul si cafeaua. Se serveste fierbinte, cu un trabuc fin.
Savoarea si aburii ei aromati va vor purta, cu siguranta, in vremurile de demult, la Hanul lui Manuc, in "Sala Domneasca", unde aveau loc baluri mascate si serate mondene, la care se serveau platouri cu peste sau cu felii de friptura rece de mistret, insotite de vin alb sec si vin negru, iar cafeaua Marghiloman era la mare cinste.
Andreea Milici
"Marghilomana - celebra cafea romaneasca" citeste si:
-
Statiunea Voineasa, cea mai veche asezare de pe Valea Lotrului, grad zero de poluare
30 Ianuarie 2017 -
Cetatea din Feldioara va fi redeschisa la sfarsitul lunii iunie, dupa aproape patru ani de reabilitare
17 Martie 2017 -
Insula Sacalin, un colt din harta raiului
16 Iunie 2016 -
De Ziua Pamantului, invatam sa fim buni cetateni ai planetei
22 Aprilie 2017 -
Castelul Cantacuzino, o bijuterie arhitecturala la poalele Bucegilor
23 Martie 2017 -
Timisoara Capitala Culturala Europeana va fi promovata si printr-un traseu gastro-cultural banatean
09 Martie 2017 -
Castelul Corvinilor, proiect indraznet: turniruri, amfiteatru pentru spectacole si un sat mestesugaresc medieval (VIDEO)
18 Ianuarie 2017
Fii primul care comenteaza asta.