SkyTrip

La Turda se face baie intr-o groapa de acum 2000 de ani

De ce se spune ca daca versi sarea, urmeaza sa te certi? Ce legatura exista intre sare, cearta, salariu si solda?

Lacurile sarate, incepute de romani

"Solda" reprezinta suma care se da soldatilor si personalului civil din armata, iar un "soldat" este beneficiarul acestei sume. Dar pe vremea romanilor, soldatii trupelor razboinice nu erau platiti cu bani, ci erau platiti cu gust. Cu mult bun gust. Pentru ca solda lor era formata din sare. Da, exact, de aici vine cuvantul "salariu", adica plata lunara in sare. De aici vine si zicala ca daca versi sarea te certi, pentru ca prapadesti un salariu.

Romanii au apreciat de la bun inceput savoarea pe care o da "sarea-n bucate", de aceea in teritoriile cucerite cautau aflorimentele de sare (locurile unde apar la suprafața pământului rocile sau mineralele, datorită eroziunii). Majoritatea explotarilor de sare din Romania dateaza inca de pe atunci. Cum mijloacere de exploatare erau mai rudimentare, romanii incepeau sa sape acolo unde gaseau sarea la suprafata. Ce nu stiau ei este ca stratul de sare se intinde pretutindeni in subsolul Transilvaniei, avand o grosime de circa 400 m.

Strandurile sarate in locul fostelor ocne

Asa s-a intamplat si la Baile Sarate Turda, apoi la Durgau-Valea Sarata, unde gropile de exploatare a sarii s-au inmultit. Acolo exista 6, respectiv 15 lacuri sarate, rezultate in urma prabusirilor fostelor mine de sare, ulterior umplute cu apa. Intre ele amintim Lacul Csiki, cu o suprafata de 6000 mp, cel mai mare lac antropogen din Transilvania.

Baile Sarate din Turda formeaza o microstatiune balneara care a fost amenajata in anul 1834. Acolo, pe Lacul Roman, s-a construit in anii 1950 un strand cu apa sarata care s-a modernizat in anul 2009. Lacurile sarate din zona Durgau sunt neamenajate si se afla intr-o zona stearpa si mai salbatica, in apropiere de Salina Turda.

Sanatatea din lacurile sarate din Turda

Lacul Roman are 14 m adancime si o concentrație a sarii de aproximativ 46-48 la mie, avand calitati curative. Apa sarata ajuta la tratarea afectiunilor reumatice, ginecologice, ale aparatului nervos periferic etc. Namolul este un alt factor terapeutic al zonei.

In afara strandului si a lacurilor neamenajate, la Turda exista Complexul Balnear care functioneaza tot timpul anului. Pacientii beneficiaza de proceduri de tratament balnear pentru afectiuni reumatismale, ginecologice si respiratorii: bai sarate, bai galvanice, sauna, impachetari cu namol si parafina, masaje, gimnastica terapeutica.

Daca ai probleme medicale, daca iti doresti o zi de relaxare la strand sau daca nu stii sa inoti, strandul si lacurile sarate din Turda te asteapta sa te imbaiezi.

Larisa Bracea