SkyTrip

Izvoare tamaduitoare

Daca ceasul ti-a stat in loc si nu mai poti masura trecerea timpului, exista cateva metode naturale. O metoda la indemana ar fi ceasul solar, folosit de vechii egipteni inca de acum 3500 de ani. Inainte de ceasul solar a fost folosit obeliscul, pe acelasi principiu, acum 5500 de ani. Dar mai este o metoda, aparent neverosimila, care functioneaza pe principiul vaselor comunicante si al sifonului: izvoarele intermitente.

Terminologie carstica

Izbucul este un izvor carstic, a carui apa iese la suprafata dintr-un masiv calcaros, in general la baza unui perete de stanca. Daca galeria de evacuare a apei are o anume forma si un anumit debit, apa nu curge permanent prin izvor, ci intermitent. In functie de debit si de volumul camerelor de acumulare, izbucurile intermitente au durate diferite de curgere si de pauza. Este acelasi principiu ca la golirea butoaielor de vin printr-un furtun.

Izbucul Calugari, un ceas natural miraculos

Daca treci prin judetul Bihor, prin platoul Vascau, trebuie sa vezi si Izbucul Calugari. Este un izbuc intermitent de unde apa iesea cu doua pulsatii. Dupa prima iesire de 2 minute, urma o pauza de 10—20 minute, apoi venea o a doua iesire de 2 minute, apoi o pauza de 5 minute, dupa care ciclul reîncepea.

Astazi intermitenta nu mai exista, deoarece apa si-a gasit un drum direct de iesire. Acum apa tasneste din stanca si umple o cuva adanca de un metru timp de o ora. Dupa aceea, cuva se revarsa timp de 10-20 de minute printr-un jgheab, dupa care se reia ciclul. Izbucul este considerat unic in hidrologia carstului si declarat Rezervatie geologica.

Izbucul Calugari, considerat tamaduitor, atrage in fiecare an sute de credinciosi. Se afla in imediata apropiere a Manastirii Izbuc, infiintate in 1928. Manastirea Izbuc reprezinta un loc de pelerinaj de sarbatoarea Izvorului Tamaduirii si de Sfanta Maria, in 15 august, cand se strang aici mii de credinciosi din toata tara.

Credinciosii vin la Izbucul Calugari care a vindecat multe persoane, inca de la inceput. Legenda spune ca in urma cu mai multi ani, un copil orb s-a spalat pe fata cu apa acestui izvor si apoi a inceput sa vada.

Bujorul si Feredeul, doua izbucniri vindecatoare

Daca treci pe Valea Ariesului, merita sa te abati din drum spre Manastirea Posaga. Zona este renumita pentru Cheile Posagii (o despicatura adanca in calcarele culmii Vulturese), pentru manastirea unde in taina se fac exorcizari, pentru Rezervatia Scarita-Belioara (o stancarie de o rara frumusete) si pentru cele doua izvoare de langa manastire: Bujorul si Feredeul.

Feredeul este un izbuc mezotermal, acumulat intr-un bazin semicircular pe malul Posagii. Apa lui verde spala permanent banutii aruncati de credinciosi cu speranta intr-o viata mai buna.

Bujorul este un izbuc cu variatii de debit, care curge periodic la 40-50 minute si reprezinta un loc de inchinaciune. Izvorul se alimenteaza din precipitatiile de pe platou care se dreneaza prin padurea Bujorul. La baza unui perete de stanca, pe malul paraului Posaga, o iconita a Sfintei Maria sta ascunsa intr-o fisura de langa izvor, impreuna cu biletelele cu rugaciuni indesate de credinciosi in gaurile stancii.

Asezat pios pe o bancuta de lemn in curtea Manastirii Posaga, cu privirea spre abrupturile Scaritei, cu urechile pline de sunetul ritmic facut de toaca, cu ochii pe ceas sa cronometrezi Bujorul, este greu sa nu vezi ce loc binecuvantat este acesta.