SkyTrip

Inaltarea Domnului si Ziua Eroilor, sarbatorite la Pastele Cailor: Obiceiuri si traditii

La 40 de zile de la Sfintele Pasti, Biserica Ortodoxa sarbatoreste praznicul Inaltarii Domnului, cunoscuta si sub denumirea de Ispas. Tot astazi este celebrata si Ziua Eroilor, dar si Pastele Cailor, o sarbatoare din popor, care nu este trecuta in calendar.

Sarbatoarea Inaltarii Domnului reprezinta momentul in care Iisus Hristos s-a ridicat la cer de pe Muntele Maslinilor, zicand: “Iar Eu, cand Ma voi inalta de pe pamant, ii voi trage pe toti la Mine”.

Conform credintei populare, cine moare de Inaltare ajunge direct in Rai. In aceasta zi, credinciosii se saluta spunand “Hristos S-a inaltat!” si raspund cu “Adevarat S-a inaltat!”.

Ziua Eroilor

Prin hotararile Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane din anii 1999 si 2001, sarbatoarea Inaltarii Domnului a fost consacrata ca Zi a Eroilor si sarbatoare nationala bisericeasca.

Astfel, in toate bisericile, manastirile si catedralele ortodoxe din tara si strainatate se face pomenirea tuturor eroilor romani cazuti de-a lungul veacurilor pe toate campurile de lupta pentru credinta, libertate, dreptate si pentru apararea tarii si intregirea neamului.

Pastele Cailor

Nu numai oamenii sarbatoresc aceasta zi, ci si unele animale. Este vorba despre cai. Conform unor legende populare, atunci cand Maica Domnului l-a nascut pe Mantuitorul Iisus Hristos, pe cat de cuminti erau boii si oile din grajd, pe atat de galagiosi erau caii. Si pentru ca pruncul nu avea liniste din pricina nechezatului lor, se zice ca Sfanta Fecioara i -ar fi pedepsit sa nu se sature de mancare decat o data in an, de Inaltarea Domnului. De atunci, in ziua in care caii "isi praznuiesc" Pastele, pentru un ceas, ei se satura de pascut iarba campului. De Pastele lor, caii nu sunt pusi la caruta, iar in trecut, in unele zone, se faceau slujbe religioase pentru sanatatea animalelor.


Obiceiuri si traditii de Ispas

-          in popor exista credinta ca, odata cu Inaltarea Domnului, se inalta si sufletele celor adormiti de la Saptamana Luminata incoace;

-          in aceasta zi erau culese si sfintite plante despre care se crede ca au proprietati apotropaice (leustean, alun, paltin); oamenii se incingeau peste brau cu ramuri de leustean;

-          de Ispas, erau date de pomana bucate pentru morti;

-         prin Banat sau in Tara Hategului, in unele sate, se face nedeie in ziua de Inaltare;

-         este ultima zi in care se vopsesc oua rosii si se pregatesc bucate ca pentu Paste;

-         fetele si baietii se duc in padure pentru a culege frunze de alun, pe care apoi le folosesc pentru noroc in dragoste;

-          nu este bine ca in aceasta zi sa imprumuti sare sau sa faci foc;

-          casele si mormintele se impodobesc cu frunze de paltin.