SkyTrip

In Alba Iulia, la Palat

Municipiul Alba Iulia este situat intr-o zona turistica atractiva pentru calatorul primit cu multa ospitalitate pe meleagurile sale. Potentialul turistic al zonei isi gaseste oglindirea intr-o ampla constelatie de marturii ale unui trecut de milenii, exprimat in salba monumentelor istorice, de arhitectura si arta, in varietatea frumusetilor naturale.

Palatul Princiar din Alba Iulia a fost construit în secolul al XV-lea, avand rolul de resedinta a principilor Transilvaniei. Initial, cladirea a avut drept destinatie resedinta Capitoliului romano-catolic, locul unde se redactau si se autentificau acte. Din secolul al XVI-lea, a fost resedinta princiara, iar pentru o perioadă de 11 luni, in anii 1599 si 1600, edificiul a servit ca resedinta a voievodului Mihai Viteazul.

Istoricul Palatului Princiar

Cladirea a fost grav avariata de turci si de tatari, in timpul marilor invazii din 1658 si 1662. In urma cuceririi Transilvaniei de catre Imperiul Habsburgic, palatul a fost transformat in cazarma, ramanand cu acest statut timp de trei secole. Din secolul al XVII-lea, a gazduit garnizoana austriaca cu arsenalul si cazarma de artilerie, iar in decembrie 1918 a fost atribuit Comenduirii Regimentului 21 Infanterie. Edificiul este unul reprezentativ pentru spatiul transilvan si din punct de vedere arhitectonic, regasindu-se stilurile gotic, renascentist si baroc.

In cronicile straine palatul aparea ca un edificiu foarte luxos, impodobit cu fresce, scari de marmura, cladirile fiind grupate in jurul a doua curti patrate. Imediat dupa caderea Ungariei sub turci, aici s-a asezat sotia lui Ioan Zapolya, Isabella. S-au facut de asemenea numeroase lucrari de infrumusetare in timpul principilor Gabriel Bethlen si Gheorghe Rakoczi al II-lea. Din anul 1700 cladirea a fost transformata in cazarma, iar interiorul a fost modificat. Modificarile facute odata cu schimbarea destinatiei cladirii, au determinat distrugerea sau astuparea unor importante ansambluri arhitectonice ilustrand scene din Vechiul Testament.

Teritoriul municipiului Alba a fost din timpuri stravechi o vatra de civilizatie umana, unde traditiile si obiceiurile folclorice specifice romanilor exercita o atractie deosebita pentru turistii din tara si de peste hotare.

Larisa Bracea