SkyTrip

Gradina Zmeilor sau cum se jucau puii de zmeu

Cu ce credeti ca se jucau puii de zmeu din basmele copilariei? Cu jucarii de plus, sau cu masinute? Nu, nici vorba, le-ar fi stricat mult prea repede. Ei s-au jucat dintotdeauna cu niste bolovani uriasi pe care ii aruncau de la unul la altul sau cu care jucau fotbal. Iar terenul lor de joaca era o gradina, Gradina Zmeilor.

Cum ajungi la Rezervatia Gradina Zmeilor din Salaj

La 10 km de Jibou se gaseste satul Galgaul Almasului. Din mijlocul satului se vede Dealul Incheieturi, cu peretele sau rupt, de culoare galben-nisipie. Pornim pe o printre case si ajungem la baza dealului. In continuare stancile sunt ascunse privirii. Poteca urca pe culmea dealului, intr-un foisor de lemn, de unde se deschide o panorama asupra zmeilor.

Gradina Zmeilor este o rezervatie geologica si morfologica impresionanta. Blocuri de stanca de toate formele si marimile stau aruncate intr-o mare dezordine, aidoma jucariilor unor copii. Turnuri, tancuri, pilieri, hornuri, fisuri, cuburi, ciuperci - toate formele de relief de eroziune din atlas sunt cuprinse aici in Rezervatia Gradina Zmeilor.

Cum s-a format Gradina Zmeilor

O bucata imensa de roca s-a desprins in trecut din deal si a alunecat pe stratul de argila. Dupa aceea, natura a inceput modelarea stancilor prin eroziune. Astfel au ramas in picioare coloane de 20 de metri inaltime si cuburi imprastiate alandala. Piesele de stanca alcatuiesc un puzzle urias pe care numai un zmeu ar putea sa-l dezlege.

Pe deal poteca serpuieste prin padurea de gorun, oferind privelistea unul labirint stancos. Trimiterile la peisajul american sunt multiple, pentru ca zona seamana cu un canion american, dar si pentru peretele galbui cu forme naturale care te duce cu gandul la cei patru presedinti americani sculptati in stanca de la Hollywood.

Labirintul de stanci

La capatul dealului interceptam un valcel care ne coboara la albia unui parau. De acolo ne intoarcem pe la baza, prin labirintul stancos. Trecem pe langa gura Pesterii Minerilor, o cavitate de vreo 200 m de unde s-a extras carbune. Apoi ne ratacim printre blocurile de gresie si ajungem langa Zmeu si Zmeoaica, cele mai mari stanci.

Inainte de inundatiile din 1973 mai exista o stanca de forma unei fete cu donita pe umar care se numea Fata Catanii. Acesta este de fapt si numele sub care localnicii cunosc rezervatia. Fisurile dintre stanci abia lasa sa treaca un om si, in ciuda rocii friabile, se califica pentru cateva trasee de alpinism.

In Rezervatia Gradina Zmeilor te simti din nou copil, bucuros de un teren nou de joaca si de jucarii noi, mai mari si mai multe decat ai avut vreodata. Sunt jucariile pe care nu le duci acasa, ci le imparti cu toti ceilalti, asa cum fac copiii cuminti.

Larisa Bracea