SkyTrip

Frasinei - Manastirea de barbati de la Muereasca

Se spune ca un calugar tanar si frumos, asaltat de femei care ii cereau sfatul, s-a retras in munti pentru a nu fi smintit, pentru curatenie si despatimire. Acolo Dumnezeu i-a poruncit sa ridice o manastire, insa calugarul a ezitat de teama ca manastirea s-ar umple din nou de femei care il vor cauta. Atunci Dumnezeu i-ar fi promis ca in manastire nu va calca picior de femeie.

Astfel a aparut Manastirea Frasinei in anul 1710, ascunsa intre munti, la capatul unui drum foarte abrupt pe care urci cu greu, in satul cu nume predestinat: Muereasca. Initial doi calugari s-au retras in zona, intr-o coliba, avand un paraclis unde se rugau, iar ulterior episcopul Inochentie le aproba infiintarea schitului, oferindu-le si un loc de pamant cu pasune si padure. Oamenii din sat au vrut sa-i alunge pe calugari si sa le ia pamantul, dar doi boieri din Valcea au cumparat ei pamantul si apoi l-au donat manastirii. Din acest motiv Frasinei a ramas singura manastire nesecularizata din Romania.

Blestemul sfantului ierarh Calinic de la Cernica

Se spune ca Sfantul Ierarh Calinic, vizitand Manastirea Frasinei, a fost impresionat de felul in care si-au organizat calugarii viata si a dorit sa formeze o insula de spiritualitate. Dar s-ar fi intors neanuntat si a gasit o adevarata orgie cu alcool si femei. Atunci ar fi conceput legatura de blestem care interzice accesul femeilor in manastire si care este gravata pe o cruce mare, cu litere chirilice, inca din anul 1867.

Pravila de la manastire, in stil athonit, mai include interdictia de a se consuma carne in manastire si obligatia de a se face slujba la miezul noptii pana dimineata. Pentru toate acestea Frasinei este considerata Athosul romanesc.

Minunile si blestemele de la Manastirea Frasinei

Femeile se opresc din drum la 2 km de manastire, la Biserica de Jos si se roaga in liniste. Dar unele incalca in mod deliberat acest regulament. Se spune ca au incercat cateva femei deghizate in barbati sa patrunda in manastire. Unele au sfarsit tragic cu boli grave sau in accidente, iar altele au scapat ca prin minune cu ajutorul lui Dumnezeu si al rugaciunilor de dezlegare.

O femeie din Bucuresti urcase de mai multe ori la manastire. Cateva luni mai tarziu, cu putin inainte de nunta, femeia a fost gasita moarta in casa. Vestea a fost adusa la manastire de cel care urma sa-i fie sot.

O alta femeie cu doua fete se interesa la Biserica de Jos ce li s-ar putea intampla daca urca la manastire, fara sa recunoasca de fapt ca fusese deja. Dupa cateva minute masina femeii statea in echilibru, cu doua roti in afara drumului, deasupra unei rape.

O alta tanara din Valcea venise cu familia la Biserica de Jos, sa asiste la o slujba de exorcizare. Tanara nu credea nimic si sustinea ca posedata se preface. Pentru a dovedi ca nu se teme, a pornit singura spre manastire. A fost gasita plangand de tatal ei, pierduta. Dupa ceva vreme fata a inceput sa aiba manifestari ale unei boli, cu sudori reci si urlete in miez de noapte, cu crize de epilepsie, ajungand sa nu-si mai cunoasca rudele.

Langa manastire se gaseste izvorul Sfantului Calinic. Apa acestui izvor are proprietatea de a nu se stica, la fel ca agheasma. O femeie cu o micoza rebela in gura isi cauta leacul la multi medici, dar fara succes. Sotul ei a venit sa ceara indrumare iar staretul l-a sfatuit sa-i duca femeii apa de la acest izvor, sa bea cate o gura in fiecare dimineata. Dupa cateva zile femeia s-a vindecat complet, iar sotul ii tot duce de atunci apa de la izvorul tamaduitor.

Luptele dintre har si diavol la Frasinei

Viata din manastire este foarte aspra, astfel ca acolo rezista numai monahii alesi si induhovniciti. Unul dintre cei care s-au retras la manastire este actorul Dragos Paslaru, acum fratele Vasile. Dar cum sa rezisti acolo fara putere duhovniceasca, daca raul care trebuie biruit este foarte puternic? Cativa calugari batrani au darul sa scoata diavolul din cei posedati, iar unul dintre ei este calugarul Stefan. Cea mai mare bucurie a sa este cand reuseste sa elibereze un suflet posedat si sa-i redea linistea.

Slujbele de exorcizare se tin in taina, noaptea. Calugarii spun ca in ultimii ani sunt mai multi oameni posedati de diavol decat in trecut, din cauza pacatelor trupesti. Printre victime sunt si multi tineri, studenti. Unul din ei a fost adus de la Valcea la manastire de mama sa, dar in puterea noptii tanarul a fugit din manastire. A doua zi dimineata a fost gasit intr-o prapastie langa manastire, posedat, in urma farmecelor facute de niste colege.

Un altul, din Sibiu, se impotrivea din rasputeri si abia au reusit calugarii sa-l duca cu forta in biroul parintelui. Raul se manifesta cu puteri nebanuite, prin urlete si zbucium. La jumatatea slujbei, baiatul a devenit inert. Toti credeau ca a murit. La terminarea rugaciunilor tanarul n-a mai avut nicio problema, s-a ridicat ca si cum nu s-ar fi intamplat nimic.

Cu toate controversele care i-au incarcat istoria zbuciumata, Manastirea Frasinei ramane o oaza de liniste. Cei care cred cu adevarat in purificare, in curatenie sufleteasca si trupeasca, se vor regasi in mod sigur la Frasinei.

Larisa Bracea