SkyTrip

Expozitie cu obiecte si monumente dacice digitizate, deschisa la Muzeul de Istorie a Transilvaniei

O expozitie unica in Romania, in care pot fi vazute sute de obiecte si artefacte dacice in forma digitizata, dar si monumente, temple si case ale acestei civilizatii, va fi deschisa la Muzeul National de Istorie a Transilvaniei (MNIT) din Cluj-Napoca. Expozitia foloseste cele mai moderne concepte muzeografice - prezentarea digitala si reconstituirea 3D a 500 de artefacte din muntii Orastiei, avand scopul declarat al promovarii patrimoniului nostru UNESCO in randul publicului larg. Cele doua spatii expozitionale amenajate au fost dotate cu tehnica de inalta performanta, prin care vizitatorii au acces la o lume virtuala in care pot vedea si manipula varianta digitala a unor obiecte antice care altfel nu le-ar fi accesibile.

"In momentul de fata avem 500 de obiecte digitizate care reprezinta diverse aspecte cotidiene din viata dacilor, din antichitate. Asadar avem unelte, scule, vase ceramice si asa mai departe. In afara de aceste obiecte am mai reconstituit digital cateva monumente, case dacice, temple, care vor fi disponibile publicului larg prin intermediul sitului proiectului unde avem o baza de de date care, in afara faptului ca iti permite sa vizualizezi obiectul 3D, permite sa il vezi si in realitate virtuala, in zona de stereografie, utilizand Google Cardboard sau ceva similar", a declarat Calin Neamtu, managerul de proiect, citat de Agerpres. De altfel, directorul Muzeului National de Istorie a Transilvaniei, Carmen Ciongradi, considera ca aceasta schimbare de perspectiva si abordare in activitatea muzeala este neaparat necesara pentru a atrage publicul.

MNIT este muzeul care detine cel mai mare tezaur de piese dacice din Romania, iar in aceasta expozitie pot fi vazute si obiecte celebre, cum ar fi Scutul de la Piatra Rosie, vase unice in Romania, piese de orfevrarie, dar si celebra matrita de bronz descoperita in Muntii Orastiei, o splendida unealta ce contine in jur de 70 de modele de animale reale si fantastice, inclusiv animale exotice - hipopotami, rinoceri, ca imagini in negativ, si cu ajutorul carora se realizau ornamente din metal pretios sau din tabla din aliaj de bronz. Daca varianta originala se poate vedea la Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane din Deva, varianta digitizata, la care s-a lucrat foarte mult, cu scanner de mare precizie, va putea fi admirata la Cluj.

Prin proiectul derulat de cele doua muzee, din Cluj si Deva, si Universitatea Tehnica din Cluj Napoca s-au mai achizitionat si cateva scannere - doua cu laser, de inalta performanta, pentru fiecare muzeu, precum si unul cu laser terestru, pentru monumente. Aceasta tehnologie va veni in ajutorul specialistilor, in munca lor viitoare. De asemenea, artefactele digitizate vor folosi si la alcatuirea unei baze de date, in vederea integrarii lor pe platforma europeana, o imensa baza de date istorice. Aceasta este a doua expozitie digitala care are ca tema arheologia antica si care prezinta publicului, prin intermediul realitatii virtuale, artefacte si monumente vechi de mii de ani de pe teritoriul Romaniei.
 

Sursa imagine: www.romaniadevis.ro