SkyTrip

Dor si dor spre Turda calator

Prima atestare a extragerii sarii in Turda a avut loc in anul 1271, in trecut exploatarea intamplandu-se in asa numitele Camari de Sare care erau de doua tipuri: unele care faceau exploatare, depozitare si transport pana la apa, iar altele care efectuau transportul pe apa si vanzarea sarii. Exploatarea si valorificarea sarii devenind monopol de stat si aparand unele probleme in ceea ce priveste transportul acesteia pe drumul abrupt ce cobora de la salina, incepand cu 1853 se construieste galeria Franz Josef si sunt modernizate minele Terezia si Rudolf. In 1857 se incep lucrarile si la mina Ghizela, insa lucrarile sunt abandonate si se reiau doar in 1992. Galeria Franz Josef avea initial 780 de metri, insa a fost prelungita, avand acum 917 m; intre anii 1948-1992 aceasta a avut rolul de depozit de branza.

Mina Terezia este o mina tip clopot cu o adancime de 90 de metri; pe peretele nordic al acesteia s-a format cunoscuta cascada de sare, rezultata din solutia salina ce se prelingea din galeriile romane. Cu timpul si modernizarile, aici s-au amenajat un debarcader cu barci pe lacul subteran si o zona de promenada.

Mina Rudolf, cu forma de sala trapezoidala si scari ce coboara de-a lungul a 13 etaje, fiecare etaj marcat cu anul in care a fost sapat, s-a bucurat in ultimii ani de diverse imbunatatiri: sala de tratament subterana, sala de concerte, terenuri de sport.

Despre sarea de la suprafata zacamantului de la Turda se spune ca este pura, cristalizata cu granule mari, iar mai jos are unele intercalatii de sisturi argiloase si nisip fin alaturi de pietris.

Mediul salin de aici este potrivit pentru tratarea afectiunilor respiratorii datorita temperaturii constante de 10-12 grade C si a umiditatii de 75-80%, dar si a concentratiei optime de aerosoli.O cura de aer salin dureaza intre 7 si 12 zile, programul zilnic fiind de cel putin 30 de minute.

La categoria “de vazut” sunt incluse utilajele medievale unice in Europa, cum ar fi fieraria, crivacul (masina de extractie a sarii din vechile mine de sare) si moara de sare, dar si Altarul cioplit in peretele de sare si Scara Bogatilor.

Diana Petrut