SkyTrip

De ce Sighisoara?

De ce Sighisoara trebuie sa fie printre bifele de prima pagina a jurnalului tau de calatorie?

Pentru ca este un loc unic in Romania, pentru ca este una dintre putinele cetati medievale locuite din sud-estul Europei si cea mai frumoasa, un oras vechi de 4000 de ani, cu un aer incremenit de secol XVI, pe strazile caruia te plimbi ca int-un muzeu si de pe care, te astepti oricand, sa se desprinda, duri cavaleri in armura ori domnite cochete firave, gata sa lesine.

Ce trebuie musai vazut in Sighisoara?

Cel mai bine te poate indruma un iubitor si apartinator al locurilor.

Mihai Savu, al carui suflet este legat intr-un mod special de aerul si pietrele orasului natal, ne va fi calauza, creionandu-ne itinerariul.

"Cetatea este ridicata pe un deal inalt, in mijlocul orasului", incepe Mihai, cu nostalgia celui plecat de acasa, caruia ii lipsesc stradutele inguste, ce i-au hranit cu fascinatie copilaria.

"De jur imprejur sunt foarte multe drumuri de acces sau chiar poteci, unele mai cunoscute, altele mai putin. In primul rand, recomand sa parcurgi cat mai multe dintre ele, sa urci si sa cobori in cetate, pe trasee diferite, vei avea surprize dintre cele mai placute. In cetate, lasa-te manat de curiozitate si alege fara a sta pe ganduri, oricare dintre stradute.

Vei ajunge negresit, la Turnul cu Ceas, in care trebuie sa urci sa vizitezi muzeul si balconul, de unde ti se deschide privelistea fermecatoare a orasului.

Langa Turn, este Kloster Kirche (Biserica Cetatii) unde, pe langa vizita obisnuita, poti asculta un concert de orga care te va transporta in atmosfera altor epoci.

Tot langa Turn, este Casa lui Vlad Dracul, in care se poate intra, chiar si pentru a lua masa in restaurantul din curtea interioara.

Peste drum de Casa lui Vlad Dracul, este Casa Venetiana, construita in stilul gotic venetian (vezi ferestrele).

Daca alegi strada dintre cele doua case, ajungi in Piata Cetatii, unde atractia principala este Casa cu Cerb, acum un hotel, excelent restaurat de nemti (unde recomandam cateva specialitati culinare din bucataria svabeasca: gustare rece - rulou de macrou umplut, praz cu sunca, salata de cartofi, supa de bureti fierti in lapte, varza nemteasca umpluta, ceafa de porc la cuptor cu carnat afumat si cartofi taranesti - in stil svabesc, iar la desert - galuste cu prune (gomboti), inghetata si sos de fructe).

Poti cere sa vezi cum arata o camera de hotel, dintr-o casa construita acum 400 de ani, merita!

Din Piata Cetatii, treci pe sub cele doua arcade mari, pe unde au acces masinile si ajungi la Turnul Croitorilor, langa care gasesti o cafenea la demisol, avand la etaj o pensiune (proprietarul este o gazda minunata, care ne-a ocazionat foarte placuta experienta a degustarii unei cafele si a unei beri germane nefiltrate.)

Te intorci in Piata Cetatii si urci strada, pe langa Casa cu Cerb, spre Biserica din Deal (poate cel mai important monument de arhitectura ecleziastica, al orasului).

Poti intra in Hotel Sighisoara, care are in spate o terasa-gradina superba.

Apoi, ajungi la Scara Acoperita, o constructie din lemn cu 169 de trepte, pe unde urcau si inca urca locuitorii orasului, care merg la biserica sau la liceul de sus. Si aici in biserica, poti asculta un concert de orga.

Dincolo de Biserica din Deal, este cimitirul, un alt punct care nu trebuie ratat. Daca e incuiata poarta, poti trece pe dedesubt (De-ale copilului Mihai, neobosit si ingenios explorator! Insa daca va incumetati, poate fi chiar interesant, aducand un plus de aventura periplului.) Vei vedea un amestec uluitor de morminte si placi vechi de sute de ani, din toate religiile. Este cel mai eterogen cimitir vechi, pe care il stiu, dupa cel din Sulina.

In cetate, mai poti intra in curtile caselor, pe scarile interioare, prin ganguri. Nu uita sa urci si sa cobori din cetate, pe alte trasee si sa explorezi. Nu te poti rataci si nici plictisi.

In afara de cetate, mai poti vedea centrul orasului, cu casele sasesti tipice, locomotiva cu aburi, expusa langa gara si, neaparat, Vila Franka.

Vila Franka este o pensiune construita pe dealul de deasupra garii, mai nou are inclusiv camping si casute. E destul de intortocheat si lung drumul pana acolo, dar panorama merita din plin. Alege o masa pe terasa, langa balustrada si poti vedea toata cetatea Sighisoarei de pe dealul opus.

Daca ai mijloc de transport, la 20 km de Sighisoara, spre Brasov exista comuna Saschiz. Pe culmea dealului care margineste satul, se vad zidul si ruinele cetatii taranesti construite in secolul XIV."

Poate o sa credeti ca e obositor, insa vraja si ineditul locului te incarca exact cu energia si curioziatea de care ai nevoie, constituind impuls irezistibil de a vedea ce mai ascunde si urmatoarea straduta de dupa colt, dar straduta de dupa straduta...

Larisa Bracea