SkyTrip

Curtea Veche din Bucuresti: De la prima curte domneasca, la muzeu in aer liber

In centrul istoric al Capitalei, pe strada Franceza nr. 27-31, se afla ruinele primei curti domnesti din Bucuresti, cunoscuta drept Curtea Veche. In prezent, curtea este sit arheologic protejat, in interiorul caruia este amenajat si un muzeu. 

Curtea Veche a fost construita la sfarsitul secolului al XIV-lea, inceputul secolului al XV-lea. Despre intemeietorul curtii nu se cunosc foarte multe date, insa se presupune ca initiativa construirii ar fi avut-o Mircea cel Batran. 

Curtea Veche, inainte de distrugere 

Intreaga Curte Domneasca din Bucuresti era formata dintr-un palat (Palatul Voievodal), o biserica (Biserica Buna Vestire sau Biserica Curtea Veche), case cu saloane de receptie, cancelarii domnesti, grajduri si gradini. 

In 1718, curtea a fost lovita de un puternic incendiu, care a distrus-o aproape in totalitate. In 1738, un cutremur a distrus ce mai ramasese in picioare. Dupa cele doua calamitati, a fost construita o noua curte, pastrandu-si pozitia de curte domneasca si centru administrativ de-a lungul domniilor fanariote. 

De la Tepes la Brancoveanu 

In timpul lui Vlad Tepes, Curtea Veche devine resedinta domneasca. Este cucerita de Stefan cel Mare in momentul implicarii sale in politica Tarii Romanesti dorind instalarea unui domnitor favorabil politicii antiotomane. 

In vremea lui Basarab cel Tanar au loc constructii si renovari. Alte contributii importante la dezvoltarea ei le-au avut: Mircea Ciobanul, Vlad Calugarul si Constantin Brancoveanu. 

Muzeul Curtea Veche 

Majoritatea urmelor fostei Cetati de scaun a Bucurestiului au fost scoase la iveala prin sapaturile arheologice din 1953. Intre 1967-1972 au urmate alte sapaturi arheologice, acestea scotand la iveala alte vestigii istorice. 

In prezent, la Curtea Veche pot fi vizitate biserica si muzeul in aer liber. In interiorul muzeului pot fi vizitate descoperirile arheologice efectuate de-a lungul timpului, acestea putand oferi o perspectiva despre aspectul Curtii Vechi. 

Program de vizitare: luni-duminica, 09.00-17.00.