SkyTrip

Cum au disparut dropiile din Romania si de ce le-a vrut Ceausescu inapoi (VIDEO)

In Romania traia, pana nu demult, una dintre cele mai mari si mai impresionante specii de pasari din Europa. Dropia comuna, pe numele ei stiintific Otis tarda, are o istorie zbuciumata, care porneste in secolul trecut si se incheie tragic in urma cu cateva zeci de ani. Cum au disparut dropiile din Romania, cine sunt vinovatii si de ce a vrut Ceausescu sa le readuca in tara, in randurile urmatoare.

Dropia este o pasare de stepa care traieste in sud-estul Europei si in zonele cu clima temperata din Asia. La noi in tara, dropiile traiau la inceputul secolului trecut in Baragan, Campia de Vest si Podisul Transilvaniei. Aproximativ 5.000 de exemplare puteau fi gasite pe teritoriul Romaniei pe la 1900. Primele semne ale declinului au fost observate inca din perioada interbelica.

Cea mai mare pasare din Romania

Masculul de dropie este cea mai masiva pasare din Europa, dimensiunile sale putand atinge chiar si peste 18 kilograme. Femelele, in schimb, sunt mult mai mici, cantarind in medie intre 3,5 si 5 kilograme. In perioada in care traia pe teritoriul tarii noastre, dropia era considerata a fi cea mai mare pasare din tara.

Infatisarea dropiilor este cu adevarat impresionanta, avand o silueta atipica dar eleganta. Totul in ciuda faptului ca sunt cele mai grele zburatoare din lume.

Penele dropiilor contin nuante de aramiu, negru si roscat, fiind aproximativ asemanator la ambele sexe. Masculii au, insa, un penaj ceva mai deschis, avand mai multe pene albe.

Cel mai apreciat vanat

Pe vremea cand specia nu era inca amenintata de disparitie, sa dobori un dopioi cu pusca era considerata o fapta pe cat de dificila, pe atat de apreciata. Performanta era demna de laudele vanatorilor de elita ai Romaniei regale, fiind cel mai apreciat vanat din perioada respectiva.

Cu toate acestea, insa, nu doar vanatorii se fac vinovati de disparitia dropiilor. Neaplicarea legilor in mod corect, masurile de protectie nerespectate, dar si agricultura „moderna” au avut o contributie cel putin egala la diminuarea semnificativa a numarului de dropii.

In plus, pe timpul iernii, taranii erau principalii inamici ai dropiilor. Pasarile erau prinse de gheata si cimoagite apoi de tarani. Numai in iarna lui 1938 au murit in acest fel aproape 750 de dropii.

Ultimele dropii

In 1950, dropiile nu mai existau nici in Moldova. Trei ani mai tarziu, au fost numarate doar 1.000 de exemplare la nivelul intregii tari.

Ultimele 100-150 de exemplare din Romania traiau in judetul Teleorman, insa au fost ucise in anul 1981, tot de tarani, care au prfitat de capcana poleiului si le-au omorat cu ce au avut la indemana.

Rezervatia de Dropii de la Boianu

In a doua jumatate a anilor ’80, Nicolae Ceausescu a ordonat repopularea Romaniei cu dropii. Nu pentru ca avea vreo afinitate pentru aceasta specie, ci pentru ca dorea sa vaneze si dropii, pe langa porci mistreti sau cerbi. Nu stia, insa, ca dropiile nu mai zburau demult deasupra Romaniei.

Cu toate acestea, a fost ordonata infiintarea Rezervatiei de Dropii de la Boianu, din Judetul Olt. Aceasta era situata intre comunele Nicolae Titulescu si Crampoaia la vest, Valeni la sud-est, Seaca la sud, Stoicanesti la nord-vest, Izvoarele si Movileni la nord-est.  

In prezent, la rezervatia de circa 300 de hectare nu se gaseste nici urma de dropie. Singurele aparitii semnalate in ultimii ani au fost prin Campia de Vest, unde cateva dropii ratacite mai patrund accidental din Ungaria.

Dropie inainte sa-si ia zborul

Despre acest subiect au mai scris natgeo.ro si descopera.ro.