SkyTrip

Colibita, zona cu cel mai pur aer din tara, ar putea redeveni statiune

Situata la o altitudine de 900 de metri, localitatea Colibita este poarta de intrare in Muntii Calimani si, se pare, una din cele doua zone ale tarii cu cel mai pur aer. Intre 1923 si 1975, a functionat ca statiune balneo-climaterica, insa apoi constructiile s-au degradat si, in 1980, intreaga asezare, inclusiv statiunea, au disparut cu totul, aici fiind amenajat un lac de acumulare, iar satul a fost stramutat. In ultimii zece ani, zona a inceput din nou sa se dezvolte si au fost construite aproximativ 400 de case de vacanta, vile si pensiuni, ba chiar si un complex turistic privat amenajat pe malul lacului, unde o noapte de cazare costa circa 70 de lei, in timp ce un bungalow de lux cu vedere la lac costa circa 450 de lei.

Frumusetea zonei si numarul tot mai mare de turisti au determinat autoritatile sa se implice pentru reatestarea statiunii Colibita, conform actualelor legi. Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud a investit in ultima perioada peste 200.000 lei pentru infiintarea unui punct farmaceutic, a unui punct de prim-ajutor si a unui punct Salvamont in localitate - conditie obligatorie pentru ca zona sa poata fi declarata statiune de interes local, alaturi de existenta unui numar minim de 100 de locuri de cazare acreditate. Documentatia necesara a fost deja depusa la Autoritatea Nationala pentru Turism si autoritatile asteapta acum aprobarile.

E un prim pas intr-o directie de dezvoltare mult mai ampla. In prezent, Colibita poate fi declarata doar statiune turistica de interes local doarece nu indeplineste cerintele unei statiuni de interes national: un drum rutier modernizat si marcat cu semne de circulatie, transport in comun intre statiunea turistica si gara sau autogara, amenajarea si iluminarea locurilor de promenada, apa curenta si canalizare, dar si un numar minim de 500 locuri de cazare in structurile de primire turistica. Numarul locurilor de cazare este deocamdata foarte mic fata de cerere, deoarece, potrivit autoritatilor, tot mai multi turisti ar dori sa petreaca la munte cateva zile de relaxare.

Autoritatile locale au insa planuri mari de viitor, care vizeaza amenajarea unui domeniu schiabil, a unui parc de aventura Dracula, a unui centru nautic de agrement si sportiv, a unui parc acvatic, centru de echitatie, zona belvedere si parapanta. "Localizata intre Muntii Calimani si Muntii Bargaului, Colibita ofera conditii optime pentru dezvoltarea unui domeniu schiabil, autoritatile intentionand sa realizeze aici 13.8 kilometri de partii de schi si montarea a sapte instalatii de transport pe cablu (1 telegondola, 3 telescaune si 3 teleschiuri)", se arata in strategia de dezvoltare a judetului Bistrita-Nasaud pentru perioada 2014-2020. Ori obtinerea statutului de statiune de interes national ar permite accesarea de fonduri europene, care sa faciliteze punerea in practica a acestor planuri.

Tot in aceasta directie, Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud a comandat un studiu referitor la aerul de la Colibita, in urma caruia "a rezultat ca valoarea concentratiei maxime de ozon masurata in Colibita este de 90 micrograme/m3. Valoarea medie in Romania este de 72,6 micrograme/m3. Peste 120 micrograme/m3 aerul nu mai este respirabil. O concentratie asemanatoare de ozon in aer si un aer la fel de pur se mai gaseste in Soveja (Vrancea). Aceste cote sunt similare cu cele din Alpi", conform presedintele Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud, Emil Radu Moldovan, citat de Mediafax.

De fapt, efectele curative ale aerului de la Cobilita, bogat in ozon, sunt cunoscute inca din secolele trecute. In anul 1883, fiica unui sas instarit din Bistrita, Hans Lewi, s-a vindecat de tuberculoza datorita aerului din aceasta zona, extrem de bogat in ozon. Cazul a facut multa valva la acea vreme, iar dupa putin timp si Erika Schuller, o arhitecta din acelasi oras, a scapat de teribila boala a vremii si a construit in zona un sanatoriu cu 16 camere, unde erau tratati bolnavii de tuberculoza (care a functionat pana in 1944, cand a fost distrus de un incendiu in timpul razboiului). In plus, zona ofera numeroase posibilitati de destindere pentru iubitorii muntelui: excursii, drumetii (Taul Zanelor, izvorul de apa minerala Borcut, trasee montane - traseu marcat de 3,5 ore pana in Varful Bistricioru, Castelul Dracula, situat in Pasul Tihuta - 1100 metri altitudine), ciclism montan, caiac, alpinism, pescuit, plimbari cu sania, dar si plimbari cu barca pe lac.

Sursa fotografie: www.timponline.ro