SkyTrip

Castelul Tepes din inima Bucurestiului: De la turn de apa, la sediu de garnizoana

Romania este o tara plina de obiective turistice unice si fascinante care atrag anual milioane de vizitatori. Fie ca vorbim despre zona litoralului, fie despre cea montana, tara noastra nu duce deloc lipsa de atractii pentru turistii romani si mai ales pentru cei de peste hotare. De la pesteri nesfarsite la chei si stanci cu forme deosebite, de la peisaje naturale la orase medievale pline de castele si legende faimoase, Romania este gata oricand sa-si intampine oaspetii cu locuri si clipe de neuitat. Skytrip.ro va prezinta zilnic un obiectiv romanesc de neratat. 

Pe strada Candiano Popescu nr. 6 din Bucuresti, langa Parcul Carol I, se inalta si astazi Castelul Vlad Tepes, un edificu rdicat in urma cu mai bine de un secol, care a servit de-a lungul timpului pentru mai multe scopuri. 

Castelul Tepes a fost construit in anul 1906, cu ocazia organizarii Expozitiei Generale Romane, dedicata celor 40 de ani de domnie a Regelui Carol I.  

Reproducere a Cetatii Poenari 

Cladirea a fost construita din piatra naturala si caramida dupa planurile a doi arhitecti si reproduce pe scara mica Cetatea Poenari. Aceasta din urma a fost ridicata de Vlad Tepes, domnitorul Tarii Romanesti, in locul numit Cheia Argesului, de pe Plaiul Lovistei, actualul judet Arges

In interiorul turnului mare al Castelului Tepes, care are 23 de metri inaltime si un diametru de 9 metri, se afla montat un rezervor din fonta cu o capacitate de 200 de mc. Printr-o scara de lemn, in spirala, se poate urca pe o platforma de unde se pot admira Parcul Carol si panorama Capitalei.  

Rolurile Castelului Tepes 

Destinatia initiala a edificiului de langa Parcul Carol a fost aceea de turn de apa. In vremurile trecute, cladirea a fost folosita pentru expunerea obiectelor de arta, dar a avut si multe alte roluri. 

Astfel, in 1949 a fost corp de garda pentru o unitate militara. In 1945, camerele castelului au fost transformate in dormitoare pentru femeile care lucrau la amenajarea parcului Carol. Dupa anii 1990, a fost garda de corp pentru o subunitate de jandarmi care asigura paza la cateva banci din Bucuresti. 

Intre 2004 si 2010, Castelul Tepes a devenit sediul Oficiului National pentru Cultul Eroilor (ONCE). Anul trecut, Castelul a trecut in administrarea MApN, in urma unei hotarari de Guvern publicate in Monitorul Oficial. 

Castelul Tepes din Bucuresti se poate vizita doar de doua ori pe an - de Ziua Eroilor si de Ziua Armatei - intrucat scarile acestuia sunt foarte inguste, prost luminate si destul de periculoase.