SkyTrip

“Calvarul Aiudului”, templul durerii sustinut de cruci solidare

Romania este o tara plina de obiective turistice unice si fascinante care atrag anual milioane de vizitatori. Fie ca vorbim despre zona litoralului, fie despre cea montana, tara noastra nu duce deloc lipsa de atractii pentru turistii romani si mai ales pentru cei de peste hotare. De la pesteri nesfarsite la chei si stanci cu forme deosebite, de la peisaje naturale la orase medievale pline de castele si legende faimoase, Romania este gata oricand sa-si intampine oaspetii cu locuri si clipe de neuitat. Skytrip.ro va prezinta zilnic un obiectiv romanesc de neratat. 

In sud-vestul municipiului Arad, judetul Alba, a fost ridicat in urma cu cativa ani un monument al fostilor detinuti politici din Penitenciarul Aiud, care au cazut victime regimului comunist. "Calvarul Aiudului” este inaltat pe Dealul Robilor si are forma unui parc memorial plantat cu pini, cu o platforma rezervata pentru pomeniri si slujbe religioase.

In anul 1947, conducerea politica a tarii a luat decizia de a transforma inchisoarea din Aiud intr-un mare centru de exterminare, dedicat elitei duhovnicesti si intelectuale a tarii. Acest masacru s-ai dus misiunea pana in anul 1964, cand, la presiunea occidentului, au fost eliberati toti “detinutii politici” ramasi in viata.

Putinii supravietuitori ai inchisorilor au luat decizia in 1992 de a ridica in acest loc (denumit pana in ’64 “Rapa robilor”) un monument. Constructia s-a finalizat in anul 1999.

Solidaritatea detinutilor

"Calvarul Aiudului” are o inaltime de 18 m, o latime de 6 m si o lungime de 27 m. Pe un soclu in al carui spatiu interior se afla o capela si osuarul sunt inaltate sapte cruci duble, care simbolizeaza solidaritatea dintre detinuti. 

Cele sapte cruci sustin o alta cruce mai mare, asezata peste ele ca un acoperis.  

In interiorul monumentului, peretii sunt acoperiti cu numele celor decedati in temnita Aiudului.