Articole recente
Afla distanta pe care urmeaza sa o parcurgi, dar si ce poti vedea pe drum!
Forum: Topicuri Noi
- In ce locuri din tara va propuneti sa mergeti in 2017? 30-01-2017
- Vacanta mea de iarna 30-01-2017
- Partiile din Romania 30-01-2017
- Bucovina, colt de rai 30-01-2017
Top Obiective
Tort din orez si budinca
Tort din orez, nuca, dulceata si budinca de cacao, presarat cu fulgi de nuca de cocos. ...
Bilete de Avion
1 vot
din
Cadarca de Minis - din podgoriile aradene la Curtea Imperiala de la Viena
Minisul este o localitate situata in partea de sud a judetului Arad, la poalele muntilor Zarandului, care si-a cucerit faima in tara si in strainatate prin vinurile rosii produse in podgoriile sale. Desi apare pe harta viticola in Evul Mediu, mai exact in 1212, adica acum 800 de ani, traditia vinului exista aici inca din anul 980, Minis-Maderat fiind unul din cele mai vechi areale viticole de pe teritoriul Romaniei. Soiul de vin traditional romanesc originar din aceste podgorii este vinul rosu dulce (aszu), cu adaos de boabe stafidite, din soiul Cadarca.
Numita din timpuri vechi "sange de taur", denumire pe care localnicii o pastreaza si in prezent, Cadarca este un vin cu o personalitate puternica, de o culoare rosu-rubinie si cu o aroma particulara de fruct proaspat, consistent si plin, uneori acid. Cadarca de Minis s-a preparat aici pentru prima data in anul 1744 si a devenit vinul preferat al Curtii Imperiale austriece. Solii imparatului veneau lunar in podgoria aradeana pentru a aproviziona cramele imperiale cu acest soi de vin, renumit pentru concentratia ridicata de zinc asimilabil.
In anul 1745, contele Grassalcovich a realizat primul export de vin, iar in 1749 a construit la Minis un castel si o pivnita. Castelul a servit ulterior ca sediu al Scolii de viticultura, infiintata in anul 1881. Intre 1846-1862, exportul de vin a continuat in tari dintre cele mai indepartate, precum Brazilia, India sau Australia. Vinul Rosu de Minis a obtinut cea mai mare distinctie, de "rege al vinului", in cadrul unui concurs desfasurat la Londra, in 1862.
In anul 1957, s-a infiintat statiunea de cercetari viticole Minis, in cadrul careia s-au obtinut soiurile Roz de Minis (pentru vinuri curente), Silvania (struguri de masa) si Furmint de Minis (vinuri albe) si s-a omologat un vin rosu special, cu denumirea de "Mara". In ultimii 40 de ani, au fost castigate, in urma participarii la concursurile nationale si internationale, peste 100 de distinctii, dintre care 58 de medalii de aur si 38 de medalii de argint.
Muzeul Viei si Vinului din Ghioroc, comuna de care apartine administrativ Minisul, inaugurat in anul 1987, reprezinta un obiectiv turistic important si interesant al acestei asezari, in care sunt expuse grafice si diferite ustensile utilizate de catre viticultori. De asemenea, e important de stiut faptul ca in crama Statiunii Viticole Minis se afla cea mai veche colectie de vinuri din Romania, care dateaza din anul 1926.
Astazi, la Minis se face wine-tourism sau turism viticol. Turistii participa activ la culesul viei si la producerea vinului, avand oportunitatea de a savura gustul si aroma sublima a vinurilor din podgoria Minis, produse din soiurile: Cadarca, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Merlot, Traminer, Sauvignon Blanc, Pinot Gris, Riesling italian. O terapie numai buna pentru sanatate, avand in vedere faptul ca vinurile rosii contin substante pe baza de tanin si au efecte anti-imbatranire si de prevenire a bolilor cardiovasculare, prin dizolvarea colesterolului din sange. Vinurile albe au si ele efecte benefice in prevenirea si combaterea bolilor aparatului digestiv, a cancerului mamar si de colon.
Andreea Milici
Numita din timpuri vechi "sange de taur", denumire pe care localnicii o pastreaza si in prezent, Cadarca este un vin cu o personalitate puternica, de o culoare rosu-rubinie si cu o aroma particulara de fruct proaspat, consistent si plin, uneori acid. Cadarca de Minis s-a preparat aici pentru prima data in anul 1744 si a devenit vinul preferat al Curtii Imperiale austriece. Solii imparatului veneau lunar in podgoria aradeana pentru a aproviziona cramele imperiale cu acest soi de vin, renumit pentru concentratia ridicata de zinc asimilabil.
In anul 1745, contele Grassalcovich a realizat primul export de vin, iar in 1749 a construit la Minis un castel si o pivnita. Castelul a servit ulterior ca sediu al Scolii de viticultura, infiintata in anul 1881. Intre 1846-1862, exportul de vin a continuat in tari dintre cele mai indepartate, precum Brazilia, India sau Australia. Vinul Rosu de Minis a obtinut cea mai mare distinctie, de "rege al vinului", in cadrul unui concurs desfasurat la Londra, in 1862.
In anul 1957, s-a infiintat statiunea de cercetari viticole Minis, in cadrul careia s-au obtinut soiurile Roz de Minis (pentru vinuri curente), Silvania (struguri de masa) si Furmint de Minis (vinuri albe) si s-a omologat un vin rosu special, cu denumirea de "Mara". In ultimii 40 de ani, au fost castigate, in urma participarii la concursurile nationale si internationale, peste 100 de distinctii, dintre care 58 de medalii de aur si 38 de medalii de argint.
Muzeul Viei si Vinului din Ghioroc, comuna de care apartine administrativ Minisul, inaugurat in anul 1987, reprezinta un obiectiv turistic important si interesant al acestei asezari, in care sunt expuse grafice si diferite ustensile utilizate de catre viticultori. De asemenea, e important de stiut faptul ca in crama Statiunii Viticole Minis se afla cea mai veche colectie de vinuri din Romania, care dateaza din anul 1926.
Astazi, la Minis se face wine-tourism sau turism viticol. Turistii participa activ la culesul viei si la producerea vinului, avand oportunitatea de a savura gustul si aroma sublima a vinurilor din podgoria Minis, produse din soiurile: Cadarca, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Merlot, Traminer, Sauvignon Blanc, Pinot Gris, Riesling italian. O terapie numai buna pentru sanatate, avand in vedere faptul ca vinurile rosii contin substante pe baza de tanin si au efecte anti-imbatranire si de prevenire a bolilor cardiovasculare, prin dizolvarea colesterolului din sange. Vinurile albe au si ele efecte benefice in prevenirea si combaterea bolilor aparatului digestiv, a cancerului mamar si de colon.
Andreea Milici
"Cadarca de Minis - din podgoriile aradene la Curtea Imperiala de la Viena" citeste si:
-
Mocanita din Viseu de Sus, premiata ca destinatie de excelenta in 2016
29 Noiembrie 2016 -
La pas prin inima Sibiului, cel mai mare ansamblu urban medieval din Romania
07 Feb 2017 -
Sibiu, primul judet din Romania care va fi Regiune Gastronomica Europeana
30 Septembrie 2016 -
La Sfantu Gheorghe, luna mai debuteaza cu Festivalul kurtoskolacs-ului
28 Aprilie 2016 -
Novacul afumat din Tara Barsei, al patrulea produs traditional romanesc protejat la nivel european
07 Aprilie 2017 -
Istoria zbuciumata a celor mai faimoase piese din tezaurul romanesc: Closca cu puii de aur
02 Septembrie 2016 -
De Ziua Pamantului, invatam sa fim buni cetateni ai planetei
22 Aprilie 2017
Fii primul care comenteaza asta.