SkyTrip

Bizoni a la Cluj? Romania va exporta bovine crescute printre turisti!

Carnea de bizon este din ce in ce mai cautata in Statele Unite, datorita avantajelor pe care le are in raport cu cea de vaca. Cel putin asta reiese dintr-un studiu al Universitatii Dakota de Sud. In curand, Romania ar putea incepe sa exporte carne de bizoni, datorita a doi investitori care au venit la Cluj sa inceapa o afacere profitabila.

Cei doi investitori, un german si un austriac, cresc aproape 150 de bizoni in comuna clujeana Taga, unde au pus bazele unei ferme. Pana anul viitor, planul lor este sa dubleze numarul animalelor si sa devina, astfel, una dintre cele mai mari ferme de acest gen din Europa.

Turism „bizonic”

Ferma de bizoni din Taga nu se doreste a fi doar o afacere de export de carne. Neamtul si austriacul vor sa mearga mai departe si sa transforme zona intr-o atractie turistica, dupa cum sustine partenerul lor din Romania, citat de Adevarul.

Pentru a-si pune planul in aplicare, acestia vor sa ridice in apropiere de ferma un hotel. Pana atunci, insa, sunt de acord sa colaboreze cu hotelurile aflate in apropiere.

Turistii vor putea pe de o parte sa viziteze turmele de bizoni si pe de alta sa guste din carnea speciala care va fi exportata in strainatate si vanduta si in restaurantele de lux din Romania.

De ce bizoni?

Conform studiului efectuat in Dakota si citat de Daily Mail, carnea de bizon are cu 75% mai putina grasime si cu 40% mai multe proteine decat carnea de vaca. In plus, acest tip de carne este bogat in minerale, proteine si acizi grasi, fiind si o sursa extrem de bogata in fier.

Carnea de bizon mai are un avantaj: are o concentratie mare de aminoacizi esentiali si grasimi nesaturate, avand un nivel al colesterolului scazut si mai putine calorii chiar si decat carnea de pui.

Astfel, nu va trece mult si celebra Varza a la Cluj ar putea primi un nou ingredient: carnita de bizon crescut la Taga.